Голяма тълпа на летището в Техеран посрещна като героиня иранска

...
Голяма тълпа на летището в Техеран посрещна като героиня иранска
Коментари Харесай

Стотици посрещнаха като героиня спортистка от Иран, състезавала се без хиджаб

Голяма навалица на летището в Техеран посрещна като героиня иранска спортна катерачка, която се състезаваше без наложителния за дамите в Иран хиджаб на съревнование в Южна Корея.

С постъпата си Елназ Рекаби се трансформира в знак на неподчинението към строгия режим на родната си страна, предава BBC.

At Tehran`s Imam Khomeini Airport, a crowd chants " Elnaz is a heroine " upon the arrival of Elnaz Rekabi, a female climber who competed without a hijab in Seoul and was later censured and forced into an apology by the Iranian authorities.
— Shayan Sardarizadeh (@Shayan86)

В телевизионно изявление обаче тя съобщи, че забрадката и е паднала " по нехайство ".

Мнозина са скептични по отношение на това изявление и са уверени, че то е направено под напън от страна на ръководещите.

Катерачката кацна назад в родината си рано тази заран, като бе посрещната от своите близки с букети цветя. Рекаби бе покрила косата си с черна шапка и качулка.



Жените в Иран са задължени да покриват косите си със кърпа, а ръцете и краката си с необятни облекла. Това важи и за спортистките, когато съставляват страната на надпревари в чужбина.

Обяснението на Рекаби за случилото се в Сеул обаче фактически звучи като зле скалъпено и спуснато отвисоко - " Извикаха ме да се състезавам в действителност ненадейно, доакто бях в съблекалнята. Бях прекомерно заета да поправя обувките и останалата си екипировка и заради това забравих да сложа своя хиджаб. Нещо, което трябваше да направя ".

Други ирански спортистки, които са се състезавали без хиджаб в чужбина обявиха, че са ставали жертви на напън от държавното управление по-късно и са били принудени да излязат със сходни извинения като това на Рекаби. Част от тях, които са били арестувани за " провиненията си ", описват, че управляващите са ги карали да вършат подправени самопризнания по държавната телевизия.

Масовите митинги в Иран започнаха на 16 септември - след убийството на Махса Амини, която първо бе задържана от нравствената полиция поради " погрешно носене на хиджаб ", а по-късно умря в резултат на пострадвания, нанесени от арестувалите я.

 

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР