Голяма сграда от стъкло и метал, светеща нощем, и прекрасен

...
Голяма сграда от стъкло и метал, светеща нощем, и прекрасен
Коментари Харесай

Показаха в детайли удивителния проект за Голямата базилика

Голяма постройка от стъкло и метал, светеща нощем, и прелестен площад посред пешеходно пространство ще се осъществят по плана за Голямата базилика в Пловдив. Това стана ясно от показване проектите на архитекти и археолози за работата, която би трябвало да се свърши през годината, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg. 
Контурът на постройката повтаря контура на Епископската базилика, покрива и пази археологията, описа арх. Николай Трайков. Ще е на две равнища поради двата пласта мозайки, които би трябвало да бъдат експонирани настрана, посетителите ще се движат по повдигнати пътеки, нямащи допир със самата археология. 
Отделно - на местата без мозайки ще има странични експозиционни площи, където туристите да се потопят във виртуална действителност и да схванат по какъв начин е изглеждала базиликата в оригинал, ще има прожекции, допълващи липсващите елементи на мозайки и всеки ще може да си ги показа в целокупност, ще има пространство за събиране и презентации (подобно на това в Малката базилика), ще има ателие за реставраторите, магазин за сувенири, ъгъл за деца, рецепция. Специална външна тераса пък ще дава опция за наблюдаване на най-близките туристически обекти като Одеона и Античния спектакъл. 
Като цяло структурата ще е сглобяема и лека, главно метална; за фасадите ще се употребяват стъклени панели, които да осигуряват равномерно осветяване, без директна светлина или слънчеви отражения. Вечер постройката би трябвало да свети с мека дифузна светлина и да се вижда отдалеко. 
Пред Базиликата Общината ще построи площад, цялото околно пространство пък ще претърпи коренна смяна - ще има директна пешеходна връзка с Главната и Малката базилика, ще има влоалея, зоната ще е свободна от коли, планувани са общо 49 паркоместа по периметъра, плюс места за туристически рейсове. Паркингът пред банката ще се трансформира в зелено пространство, в задната част на постройката също ще има зелен пояс, отделящ цялата зона от трафика по ул. "Гладстон ". Планирани са още асансьор за хора с двигателни проблеми и майки с детски колички, кафене, изсъхнал шадраван, детска площадка. Цялото строителство - по предварителен план, би трябвало да отнеме 1 година и 4 месеца. 

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР