Голяма промяна при такса смет“.Голяма промяна при такса смет“ предстои

...
Голяма промяна при такса смет“.Голяма промяна при такса смет“ предстои
Коментари Харесай

Голяма промяна при такса „смет“


Голяма смяна при такса „ боклук “.

Голяма смяна при такса „ боклук “ следва от 2025 година. От идната година тя би трябвало да се пресмята съгласно количеството изхвърлени боклуци, а не като % от данъчната оценка на парцела, както е сега.

„ Стопанска камара води една дълга опозиция, в това число правосъдни каузи на наши районни асоциации, срещу наредбите на общинските препоръки в разнообразни общини.

Над 20 години бавим въвеждане на правилото „ Замърсителят заплаща “,
това е принцип на европейското законодателство.
Но с последното изменение за локалните налози и такси този принцип беше дерогиран “, каза съветникът по околна среда към БСК – Димитър Бранков, в студиото на „ България заран “.

Той добави, че се дават 4 варианти на общините за справяне с казуса за изчисляване на таксата за битови боклуци въз основа на количеството.

„ Единият е на брой ползватели на парцела, евентуално това ще бъде най-подходящо за здания в режим на етажна благосъстоятелност, повече жилища.

Втората опция е, когато парцелът е независим, може да бъде дружество или обособена къща на притежател,
да е известна честотата на транспортиране през годината.
Третият вид е посредством едни специфични торби,
които са със съответната съгласуемост,
които закупуването и даването им ще покрива тези разноски.

Четвъртата алтернатива съставлява дерогация от правилото „ Замърсителят заплаща “, който законодателят даде на общинските препоръки – когато те преценяват,

да могат и да не ползват основа на база на количеството събрани и третирани боклуци “,
обясни Бранков в ефира на Bulgaria ON AIR.
Той показа, че цената на таксата може и да падне, а не да се усили.

„ Тук приказваме за една много комплицирана и объркана система с доста проблеми на ръководство на отпадъците на общинско равнище. Законът за ръководството на отпадъците е с доста отговорност, само че в това време не е обезпечен нужният запас. Тук са и системите за разделно събиране. А казусът със София е подобен, че ние още не знаем какво желаеме със софийските битови боклуци – те да бъдат разделно събрани и рециклирани, или да бъдат изгорени. Ако желаеме второто – ние би трябвало да се откажем от разделното събиране “, разясни гостът.

Според Бранков по този метод залагаме бомба със закъснител: „ Колкото повече бавим тези решения, толкоз повече може да се окажем в неспособност да прилагаме законовия текст  от началото на идната година “.

Попитан какъв брой ще излиза таксата на едно 3-членно семейство, събеседникът отговори: „ Разликата ще пристигна от броя ползватели на жилището. Но има доста огромен проблем с осведомителното обезпечаване – адресната регистрация в България не работи повече от 33 години “.

Той акцентира, че в Европейски Съюз има подчиненост за отпадъците, като депонирането да е последното допустимо решение.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР