Голяма мраморна статуя, чиято височина е над човешки ръст, откриха

...
Голяма мраморна статуя, чиято височина е над човешки ръст, откриха
Коментари Харесай

Статуя на божество откриха археолози в античния град Хераклея Синтика край Петрич

Голяма мраморна скулптура, чиято височина е над човешки растеж, откриха археолозите при изследвания в античния град Хераклея Синтика край Петрич, заяви пред медиите ръководителят на разкопките проф. доктор Людмил Вагалински. Статуята е на провидение и е доста добре непокътната, добави той. 

Проф. Вагалински уточни, че находката е открита в подземния канал на града Клоака Максима и учените не са очаквали да намерят нещо там.

В този регион, където е огромният канал, главната ми грижа е по какъв начин да запазим античните градежи, които сме разкрили преди шест години, уточни той. По думите  на проф. Вагалински този сектор е частен и общината не може да организира трайна консервация и реституция като в общинския имот. Тези градежи и стени, които са частен парцел, ерозират. Именно заради тази причина са решили да отворят решетките на канала, които са поставили за сигурност и да ревизират какво е положението му.

" Почиствайки доста деликатно, с цел да установим какво е положението на стените, се видя мрамор ", описа проф. Вагалински.

След като са траяли с почистването, почнала да се обрисува и статуята. 

В момента се работи по цялостното откриване на фигурата. След това тя ще бъде извадена и занесена в Историческия музей в Петрич, сподели ръководителят на разкопките. Проф. Людмил Вагалински изясни, че най-вероятно тогавашните поданици на Хераклея Синтика са прибрали статуята в канала, тъй като тя е била подпряна до стената. Този сезон разкопките е античния град ще продължат сред три и четири месеца.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР