Голяма лавина е паднала в събота до хижа Вихрен в

...
Голяма лавина е паднала в събота до хижа Вихрен в
Коментари Харесай

Голяма лавина падна в Пирин, десетки коли бяха блокирани

Голяма лавина е паднала в събота до хижа Вихрен в Пирин. Тя е блокирала останали колите на повече от 10 души, на които се наложило да се приберат пешком. Пострадали за благополучие няма.

" Тази зима имаше извънредно доста сняг. По данни на Лавинната асоциация имаме 5,8 метра натрупал сняг. Като слегне, това е 3 метра сняг ", изясни планинарят Явор Първанов пред Нова тв. По думите му със мощното стопляне е допустимо някой от пластовете на снежната завивка да се свлече.  

Пътят към хижа Вихрен е затворен. Затрупаните коли остават на място, до момента в който времето разреши пътят да бъде измит, предава Meteo Balkans.

10 см е снежната завивка на прохода " Петрохан ". Температурата в региона е -5 градуса. Пътищата в близост се почистват и опесъчават от шест машини.

Сняг вали и на прохода Шипка. Заради вятъра видимостта е понижена до 50%. Снежната завивка там е към 4 см, пътното платно е заснежено и заледено тук-там поради негативните температури. По информация на регионално пътно ръководство в Стара Загора два снегорина почистват прохода от южна страна.

Предстоящото стопляне ще сътвори причина за доста висока лавинна заплаха в Рило-Родопският масив и Пирин заради по-нестабилната снежна завивка. В планините до този миг тя е сред 2,20 метра до 5 метра
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР