Голяма конференция в София. Националното сдружение на общините в България

...
Голяма конференция в София. Националното сдружение на общините в България
Коментари Харесай

Иво Димов: Всяка една община има крещяща нужда от огромен ресурс почти във всички сфери

Голяма конференция в София. Националното съдружие на общините в България провежда своята встъпителна конференция за всички кметове и ръководители на общински препоръки за новия мандат 2023-2027 година " Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ) е правилен и благонадежден сътрудник на Народното събрание, тъй като изключително в миг като сегашния е оня представител на общините, а посредством тях – и на хората, който пази техните ползи ". Това съобщи ръководителят на 49-то Народно заседание Росен Желязков по време на встъпителната конференция на общинския мандат на НСОРБ.

Г-н Желязков изясни, че общините седят най-близко до хората, до техните потребности и потребности, свързани освен с административните услуги, само че и помощ за всеки един жител на територията на общините. Мандатът на кметовете и на общинските съветници е обезпечен от Конституцията и не зависи от политическите турбуленции, посочи Желязков.

Той поздрави новоизбраните кметове, общински съветници, кметове на кметства, тъй като това е знак на доверие на локалната общественост. По думите му няма гаранция обаче, че провокациите пред общините са отминали и новият мандат ще бъде слънчев. Темата ще разясняваме в ефира ни в идващите минути с Иво Димов – заместник-председател на Управителния съвет на НСОРБ и кмет на Община Димитровград. Иво Димов, зам.-председател на УС на НСОРБ и кмет на Димитровград, в изявление за предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус "

Г-н Димов, какви са вашите първи усещания от това значимо събитие в днешния ден? 

Събитието е встъпително за всички новоизбрани, избрани отново кметове, ръководители на общински препоръки и така нататък По-важното ни събитие е февруари месец, когато на Общо заседание ще бъде определен нов Управителен съвет с нов ръководител на Управителния съвет, само че до тогава има много време. Сега пред нас стоят значими задания за решение, в това число приемането на държавния бюджет, приемането на бюджетите на всички общини. Както се майтапим с сътрудниците, в действителност ние свикнахме да работим без бюджет. Така че значимо е да се одобри бюджет, какъвто и да е той, с цел да може общините да възнамеряват идната година.

Самото събитие е прочувствено – остарели сътрудници, доста по-стари, по-малко остарели, нови. Тук е моментът да кажа, че 66 са новоизбраните кметове, които встъпват за първи път в необятното поле на локалната администрация, на локалното самоуправление. Пожелахме им триумф на всички и уповавам се този мандат да бъде доста по-разумен, доста по-добър от този, през който преминахме 2019-2023 година  

Г-н Димов, вие сте кмет на Димитровград към този момент за четвърти мандат. Както загатнах, думите на господин Росен Желязков, че няма гаранции, че провокациите пред общините са отминали и новият мандат ще бъде слънчев – вие каква прогноза бихте направил, какво време чака съгласно вас общините? Кои са настоящите за общините политически тематики, съществени провокации и една обща визия за развиването на локалната власт в идващите четири години? Защото споменахте нещо – " Свикнахме да работим по този начин, по един метод, и просто би трябвало да бъде признат някакъв бюджет “. Но това не е ли проблем? 

Проблемите са доста, мъчно ми е да дефинира накратко или да дам прогноза какъв ще бъде този четиригодишен мандат на ръководство. Всъщност ние не можехме да предположим 2019 година, когато застъпвахме в служба, какво ни чака. В предходните панели някои от сътрудниците споделиха на новоизбраните кметове: " Вие не знаете с какво се захващате “, други сътрудници споделиха: " Няма нищо по-ценно от това да получиш от задоволство от свършената работа “. В последна сметка, всеки един от нас е спечелил доверието на своите съграждани и би трябвало да направи всичко допустимо това доверие да бъде целесъобразно.

Надявам се, че тези четири години няма да повторят това, което ни се случи преди този момент с Коронавирус рецесията, с икономическата, политическата неустойчивост, която властваше в страната, тъй като това неизбежно рефлектира върху работата на локалните управляващи. Проблемите, които са пред общините, са доста. Ние би трябвало да се напасваме и да се нагаждаме и към политическата, и икономическата действителност. Предстои ни нов програмен интервал, в който има значително особености. Предстои ни да изпълняваме планове, които ще бъдат финансирани през държавния бюджет. Може би към този момент знаете за концепцията - всяка една група общини, групирани по население, да имат прочут запас.

Тепърва би трябвало да сътворяваме регионалните препоръки за развиване, в които интегрираните териториални вложения – в действителност това е новото в този програмен интервал, да намерим баланс сред желанията и потребностите със съответните ни близки до нас общини. Така че провокациите са доста, само че в последна сметка, това ни е работата на нас, кметовете. Ние мисля, че показахме, че може би най-стабилната, най-близка до хората власт е точно локалната власт и в случай че би трябвало да преразказвам нещо, което всички знаем – Бог високо, цар надалеч, а кметът е индивидът, който може да се ангажира и да тръгне да взема решение проблемите. А те по никакъв начин не са малко. 

И както доста пъти сме правили това съпоставяне – че вие сте гръбнакът на страната, само че в случай че парите в действителност не стигат за всяка една община, какво държи изправен този гръбнак, господин Димов? 

Надеждата, че в последна сметка можем да се оправим, все пак и макар неналичието на средства. Не знам дали има община, която може да каже: " На мен парите са ми задоволителни или не трябват повече “. Навсякъде има характерни особености, на всички места има проблеми за решение. Те са ежедневни, натрупват се с годините. Отново споделям, в последна сметка удовлетворението това да си приключил нещо потребно за общността, за хората, които са ти дали своят вот доверие, е несравнимо с нищо.

Ние приказваме от доста време за финансова децентрализация, приказваме част от налозите, които влизат в страната, да бъдат преотстъпвани на общините точно поради това да имаме по-голяма оперативна финансова непоклатимост, с цел да решаваме тези проблеми. Сигурно знаете, че близо 70% от бюджета на всяка една община идват от държавните прехвърляния, приходите надлежно в общинската хазна понижават с годините. Възможностите да бъдат попълвани тези доходи към този момент съвсем са изчерпани, тъй като огромна част от общините продадоха недвижимото си имущество, земи, терени и така нататък Т.е. ние би трябвало да мислим в посока и да търсим способи за по-голяма финансова децентрализация с разнообразни разновидности. 

Г-н Димов, няма по какъв начин да не ви попитам за една от най-актуалните и обсъждани тематики у нас, а точно – приемането ни в " Шенген “. Със сигурност се е чул и сходен глас на вашата среща през днешния ден – гласа за Шенген. Какво беше мнението, което изразихте там всички кметове? 

Тази тематика не попада в досегашните панели. Всъщност все още министър-председателят, министърът на районното развиване и заместник-министърът на финансите дават отговор на въпроси на сътрудниците. Мое мнение, а и мнението на сътрудниците е, че това е нещо, което би трябвало да се случи, и то по допустимо най-бързия метод. Разбира се, топката е в полето на страната, на Министерски съвет, на Народното събрание. Ние просто – ние, имам поради кметове и локалната власт, просто ще се съобразим с решението, което вземат държавните изпълнителна и законодателна власт. Но по-важно е, още веднъж споделям, страната да чуе локалните проблеми, метода за тяхното решение и да търсим дружно пътя, по който да решаваме тези проблеми.  

Смятате ли обаче, че би трябвало в действителност да бъдем пълноправни членове, да влезем и сухопътно, и по въздух едновременно, да имаме ясни периоди и гаранции? Защото сега се предлага да се отворят въздушните граници на Шенген за България и Румъния, т.е. поетапно. 



Темата е много обхватна и аз още веднъж споделям, че нашето мнение в тази ситуация надали има някакво значение. Всъщност това е тематика, която стои на дневен ред пред цялото ни общество, пред страната ни като цяло и аз мисля, че има нужното болшинство и разсъдък тази тематика да бъде решена в най-кратки периоди. 

Както споделих, вие сте кмет, определен за четвърти път безапелационно в Община Димитровград. Кои са най-належащите проблеми за вашата община, които би трябвало да намерят своето решение? 

Проблемите са доста. Във всяка една община тези проблеми в действителност стоят на дневен ред и са доста. Преди малко в едно друго изявление коментирахме опцията на общините да усъвършенстват пътната инфраструктура и улиците в дребните обитаеми места и тук още веднъж този проблем беше подложен пред страната, тъй като концентрацията на население в няколко огромни градове, за жалост, води до обезлюдяване на по-малките обитаеми места и на по-малките общини, а това по никакъв начин не е добре. Т.е. един от проблемите, който стои в Община Димитровград, а и освен в Община Димитровград, може би в 2/3 от общините, е точно това да върнем хората по дребните обитаеми места, по селата, с цел да не се получава този районен дисбаланс, който за жалост е реалност в последните години. 

Има ли планове, които чакат по този начин да се каже в Димитровград и към този момент имат утвърдено европейско финансиране?  

Не, за жалост Димитровград и още 18 общини в България не попадат, приказвам за дребните обитаеми места, в обсега на нито едно от вероятните европейски финансирания. Преди години с сътрудниците имахме сделка с Министерска съвет, с Регионалното министерство да бъде отделени един запас, през който запас, държавен запас, точно тези общини да аплайват. Знаете, че огромна част от общините вземат участие в Програмата за развиване на селските региони, те там могат да създадат нещо за дребните обитаеми места, друга част попадат в обсега на районната стратегия, само че не всички за жалост. И тази опция, която се отваря сега пред Министерството на финансите, несъмнено запас да бъде заделен, като тези планове бъдат изпълнявани до 2026 година, ни дава опция да подготвим и да аплайваме точно за такива пътища, които все още няма от кое място да финансираме. Ние ще се възползваме, несъмнено Дай Боже, в действителност ресурсът да бъде обезпечен и възложен на общините. 

Какъв запас, господин Димов, ви е належащо съгласно вас, с цел да се справите с всички по този начин належащи проблеми е провокации във вашата община? 



Огромен е ресурсът, повярвайте. Всяка една община има крещящи потребности съвсем във всички сфери, и в обучение, и в обществения, инфраструктура, и в пътна инфраструктура. Да не приказваме за ВиК инфраструктура, където в годините изостанахме извънредно доста. Но тука е значимо да приоритизираме най-важните неща. Така че в случай че би трябвало да обобщя: Това е работа на всяка една администрация, на всеки един кмет да сложи най-важните и належащи проблеми, да потърси финансирането им, с цел да може поетапно тези проблеми да бъдат решавани. Иначе приказваме за доста милиарди. Само във ВиК инфраструктурата са нужни съгласно нашия калкулации над 15 милиарда лв., с цел да могат да се решат най-належащите проблеми и да се отстранят сериозните точки в множеството общини.  

Очаквате ли да има турбуленции около бюджета и надлежно на вашата община? 



Не. Турбуленция може да се случи, в случай че още веднъж държавният бюджет бъде признат септември месец. Към момента такава заплаха не съществува. Днес стартира разглеждането на държавния бюджет на първо четене. 

Така е, да. 

Г-н Желязков – ръководителят на Народното събрание, в диалога, който водихме с сътрудниците, сподели, че се надява  до 21-22 и на второ четене текстовете да бъдат признати. Това е значимото все още – да имаме изясненост, с цел да може към този момент януари или най-късно при започване на февруари месец общините да си одобряват личните финансови рамки и  оттова насетне да извършват съответните планове, които са залегнали в тези общински бюджети. 

Кой беше най-важният и логичен за вас приоритет, който изложихте във вашия отчет по време на днешното съвещание на Националното съдружие? 

Темата, по която приказвах, беше обвързвана с икономическата интензивност и опцията на общините да интегрират личен запас със лични даденост, привличайки вложители. Това, което споделих, е, че по този начин са много сложни нещата, свързани с разнообразни акценти. Всяка една община има друг капацитет, който би трябвало да употребява. За страдание тези няколко години обратно, от 2020 година когато пандемията обърка много от проектите, понижиха фрапантно самодейността на бизнеса за откриване на нови мощности, предприятия и така нататък Към момента се вижда може би рестарт.  Димитровград е ситуиран на доста стратегическо място, той е пресечна точка на няколко инфраструктурни коридора. Реализирането и стартирането в употреба на автомагистрала " Марица “ в допълнение ускори по този начин капиталовата интензивност. И аз откровено се надявам в идната година – година и половина бизнесът, който имаше някакви съответни планове, да рестартират тези желание и да покаже интензивно, с цел да може и ние да помогнем да се случат тези планове. 

Казахте: Всяка една община има друг капацитет. Какъв е капацитетът на Община Димитровград и по какъв начин я виждате вие след четири години? 

Виждам я с доста изпълнени съответни действия и планове. Виждам я като община, която ще направи всичко допустимо, с цел да задържи младежите, което е извънредно значимо в днешно време, с цел да може една община да бъде устойчива и да продължи да се развива. Преди малко когато си говорихме за поддръжката на страната и за финансирането на избрани планове, може би забравих да ви кажа, че един от плановете, който ние подаваме към Министерство на финансите, е обвързван точно с зоната, по този начин наречена Индустриална зона, която се оформя сред двата най-големи градове: регионалния център Хасково и Димитровград.

За към четири милиона ние предвиждаме да бъде построена механически инфраструктура, с цел да може да има обикновено подаване на питейна вода за всеки един вложител, който реши да влага в този периметър. И още веднъж споделям, това е значимото, с цел да може хората да имат сигурност, да имат работа и да остават по родните си обитаеми места, да отглеждат децата си, да се грижат за близки, за родени, за по-възрастните си родители. Това е главното, към което може да се стреми всеки един кмет.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР