Голяма изненада с пенсиите. Повечето пенсионери вече взимат повече от

...
Голяма изненада с пенсиите. Повечето пенсионери вече взимат повече от
Коментари Харесай

Безпрецедентно чудо с пенсиите! Всеки трети пенсионер се смее на взимащите минималната заплата

Голяма изненада с пенсиите. Повечето пенсионери към този момент взимат повече от минималната заплата за страната, демонстрира данни на Национален осигурителен институт, написа „ Труд “. При 780 лева минимална заплата, след налози и осигуровки чистата сума за приемане е 605 лева
Същевременно над 1 млн. пенсионери получават над 600 лева на месец, като тук влизат както главните им пенсии, по този начин и наследствените, вдовишките и другите добавки.
Общият брой на пенсионерите е 2,029 млн., като над 53,8% от тях получават повече от хората, работещи на минимална заплата, демонстрират данни на Национален осигурителен институт към края на месец юни. Тези данни са преди нарастването на пенсиите от 1 юли с 12%. Затова действителният брой на пенсионерите, които получават повече от работещите хора с най-ниски приходи, е още по-голям.
Дори без да броим другите добавки към пенсиите, всеки трети пенсионер получава над една чиста минимална заплата на месец. Основната пенсия е над 600 лева за 746,47 хиляди души, което съставлява 36,8% от всички пенсионери, демонстрират данните на Национален осигурителен институт.
Въпреки нарастването на пенсиите през последните години, огромна част от пенсионерите не престават да мизерстват. Над 303 хиляди пенсионери взимат по-малко от 400 лева на месец дружно с другите добавки. От тях 710 души получават под 222,30 лева
През актуалната година линията на беднотия е 504 лева А от януари до юни 658 хиляди пенсионери са получавали по-малки суми. С нарастването на пенсиите от 1 юли техният брой е намалял близо два пъти, само че към момента 326 хиляди души взимат по-малки суми от линията на беднотия.
От 1 януари 2024 година техният брой ще се усили, тъй като е планувано линията на беднотия да бъде вдигната на 526 лева А идващото нарастване на пенсиите евентуално ще бъде чак от средата на 2024 година, както по принцип е заложено в Кодекса за обществено обезпечаване.
Докато част от пенсионерите се чудят по какъв начин да платят сметките си за ток и дали ще имат пари за парно, откакто за идната зима ще заплащат цялостния размер на Данък добавена стойност за отопление и сметките ще бъдат рекордно високи, част от пенсионерите получават забележително огромни суми. 1121 пенсионери получават над 3400 лева на месец под формата на пенсии и разнообразни добавки. От тях 783 души взимат тъкмо по 3400 лева За да вземе такава заплата работещ човек, брутното му заплащане би трябвало да е 4250 лева
Други над 7 хиляди пенсионери получават сред 2500 лева и 3000 лева на месец. А 27 хиляди души взимат под формата на пенсии и добавки сред 2000 лева и 2500 лева Други 53 хиляди пенсионери получават сред 1600 лева и 2000 лева на месец. Всички те взимат повече от междинната заплата за страната след заплащане на налози и осигуровки.
Всеки трети получава най-малка сума за стаж и възраст
45% от хората взимат минимални пенсии
100 хиляди души нямат стаж за цялостна пенсия
45% от пенсионерите взимат съществена пенсия в минималния размер за съответната категория, демонстрират данни на Национален осигурителен институт към края на месец юни. Общият брой на пенсионерите е малко над 2 млн. души, а от тях 925,6 хиляди взимат пенсии в най-малък размер.
При пенсиите за неработоспособност заради общо заболяване близо 440 хиляди са в най-малък размер за съответната степен на увреждане, което е над 76% от всички инвалидни пенсии. Но и при хората с пенсии за стаж и възраст е доста огромен делът на тези с минимална пенсия. Общият брой на хората с съществена пенсия за стаж и възраст e 1,437 млн. души. От тях 36,3% взимат минималната пенсия.
През първата половина на годината минималната пенсия за стаж и възраст е 467 лева Но близо 103 хиляди души нямат задоволително стаж, с цел да я получат и по тази причина взимат по-малки суми. През актуалната година нужният стаж за приемане на пенсия е 36 години и 4 месеца за дамите и 39 години и 4 месеца за мъжете. Но даже да нямат този стаж, Кодексът за обществено обезпечаване дава право мъжете и дамите да се пенсионират при навършване на 67 години, стига да имат най-малко 15 години автентичен застрахователен стаж.
От тази опция през годините са се възползвали близо 103 хиляди души, демонстрират данните на Национален осигурителен институт. Те са излезли в пенсия при изискванията на повърхностен застрахователен стаж и по тази причина пенсиите им са в размер на 85% от минималната пенсия за стаж и възраст. В резултат тези хора получават по 396,95 лева на месец.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР