Голяма хакерска атака е успяла да пробие защитните системи на

...
Голяма хакерска атака е успяла да пробие защитните системи на
Коментари Харесай

Мощна хакерска атака проби световни телекоми. Може би идва от Пекин

Голяма хакерска офанзива е съумяла да пробие защитните системи на повече от дузина международни телекомуникационни компании. Киберпрестъпниците са се сдобили с огромни количества персонални и корпоративни данни, оповестиха от американско-израелската компания за киберсигурност Cybereason. Експерти от компанията настояват, че зад офанзивата стои Китай, оповестява Ройтерс.

Хакерите са компрометирали компании допълнително от 30 страни, а задачата е била да събират информация за държавни лица, правоприлагащите органи и политики.

Хакерите също по този начин са употребявали принадлежности, свързани с други офанзиви, приписвани на Пекин от страна на Съединените щати и на техните западни съдружници, уточни Лиор Див, основен изпълнителен шеф на компанията Cybereason. " Нивото на трудност е огромно, явно това не е елементарна незаконна група, а най-вероятно държавно управление, което има дарба за осъществяване на такива офанзиви ", разяснява той пред Ройтерс.

От Cybereason отхвърлят да назоват засегнатите телекомуникационни компании или страните, в които те оперират, само че анонимни източници, осведомени с китайските хакерски интервенции, означават, че Пекин от ден на ден се насочва към телекомите в Западна Европа.

Някои от инструментите, употребявани от нападателите при тази офанзива, са били засичани и при предходни офанзиви от китайска хакерска група, известна като APT10, споделят още от Cybereason. Компанията отбелязва, че в предходни случаи тя е идентифицирала хакерски набези, за които се допуска, че са пристигнали от Китай или Иран, само че в никакъв случай не е била задоволително сигурна да назове тези страни съответно. Този път обаче «за разлика от преди сме задоволително сигурни, с цел да кажем, че офанзивата е зародила в Китай. Успяхме да намерим освен част от хакерски програмен продукт, само че също по този начин успяхме да намерим повече от пет разнообразни принадлежности, които тази съответна група (APT10) употребява ", уточни Лиор Див през Ройтерс.

Говорител на китайското външно министерство направи изказване, че не е осведомен с информацията, само че добави, че " в никакъв случай няма да позволим на който и да било да се занимава с сходни действия на китайска територия, или да употребява китайска инфраструктура ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР