Голяма е драмата в Пловдив.Американската компания за електроника Sanmina Corp,

...
Голяма е драмата в Пловдив.Американската компания за електроника Sanmina Corp,
Коментари Харесай

Драма в Пловдив: Как американският гигант Санмина съкрати за нула време стотици служители

Голяма е драмата в Пловдив.

Американската компания за електроника „ Sanmina Corp ”, която през 2021 година закупи завода на немския колос за осветителна техника „ Osram ” в индустриална зона Пловдив, ликвидира напълно производството си край града под тепетата. От наследените над 800 чиновници от завода за ocвeтитeлнa тexниĸa, към този момент са останали безусловно една шепа хора, съобщи.

Работниците от " Санмина България "  били натоварвани в рейсове и карани вътре в предприятието, с цел да подпишат заповеди за освобождение, след което били връщани назад кой откъдето е, без да им се разрешава да влизат в диалози на портала на завода. Това описа за Plovdiv24.bg председателят на КНСБ в Пловдив Боян Дойкински.  

Всъщност стана ясно, че КНСБ се пробвали да създадат конструкция на профсъюзната организация в американския завод, само че безрезултатно, описа още Дойкински. През март тази година там се провело учредително събраните на КНСБ, защото нещата били незабавни. Било е издадено уверение за легитимност на организацията, което е било подадено при работодателя.

Той обаче не се съобразил с това. И месец по-късно към този момент почнала принуда по отношение на ръководителя и секретаря на синдикалната организация в " Санмина ". Към настоящия момент към момента се водят каузи за оборване на незаконосъобразността на съкращенията.

" Категорично позицията, по данни на ръководителя ни там, е, че в завода никой не желае и има категорична забрана за основаване на синдикална организация, което контрастира с афишираното от ръководството в началото, при откриването на завода ", сподели Дойкински.  

По същия неточен метод е почнало и масовото съкращение на хората през месец септември тази година. Синдикалната организация на КНСБ е изпращала няколко пъти писма до ръководството с предпочитание за среща, само че няма чуваемост от негова страна. Напротив, има безспорен и безапелационен отвод, с цел да се стигне до актуалната процедура за всеобщи съкращения. Когато към този момент има основана синдикална организация в предприятието, работодателят е задължен да я уведоми за желанията си. Това не се е случило, сподели Дойкински.

Ето за какво от КНСБ са изпратили сигнал и до Инспекцията по труда, които  създали инспекция, според българското законодателство.

Установени са нарушавания на наредбите.

В съобщение до Инспекцията по труда е посочено, че общият брой на служащите и чиновниците, които ще бъдат съкратени, е 404 души, за времето от 23.10.2023 година до 01.12.2023 година Въпреки това, от 2 до 20 октомври, поради липса на поръчки и прекратяване на индустриалния развой след прекратяване на контракт с главен и основен клиент, е спряно производството. Хората в началото били пуснати в заплатен отпуск, само че от 23 октомври стартират всеобщите съкращения.

Инспекцията по труда е съставила акт за нарушавания и се чака да бъдат наложени наказания.

На 23 октомври представители на синдикалната организация посетили завода, само че те не са били позволени вътре. Ето за какво застанали на портала, с цел да беседват с всеки един служащ за правата му. Хората не са знаели нищо за съкращенията. Тогава точно почнало тайното транспортиране на хората с рейсове вътре, с цел да нямат допир до синдикалистите.

" Товарят ги на рейса, карат ги да си подпишат заповедта за съкращение и ги извозват назад с рейса, без те да имат право да слязат и да приказват ", описа Боян Дойкински.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР