Голяма част от замразените риби на пазара съдържат тежки метали

...
Голяма част от замразените риби на пазара съдържат тежки метали
Коментари Харесай

„Активни потребители“: Замразени риби на пазара съдържат тежки метали, надхвърлящи нормата

Голяма част от замразените риби на пазара съдържат тежки метали в стойности близки или даже надхвърлящи нормата. Това сочи проучване на „ Активни консуматори “.

В международният океан се съдържат в разтворено положение доста токсични за хората химикали. Допълнително, замърсяванията на водните басейни с индустриални, битови и земеделски боклуци утежняват качеството на водите. От тях токсичните химикали се натрупват във водните жители, а по хранителната верига стигат и до хората. Консумацията на риба уловена или отглеждана във влошени води може да съставлява сдържан до сериозен риск за здравето на хората, показват от „Активни потребители“.

В изследването са включени 12 марки замразена риба. Всички те са вносни артикули и се оферират на нашия пазар от търговци, а не от компании занимаващи се с улов. Анализът на риска демонстрира, че в замразените храни се чака главната евентуална заплаха да е наличие на наднормени количества тежки метали. Нивата на трите най-често срещани в рибите тежки метали (олово, кадмий и живак) е несъмнено в лаборатория с потребление на референтен способ (ICP – MS). Допълнително е оценена информацията показана на етикетите.

В цаца от Балтийско море са открити олово, кадмий и живак, като оловото е над нормата, т.е. тя е изрично негодна за консумация и е рискова.

Установени са още скумрия от Атлантическия и Тихия океан с високи стойности на олово, близки до нормата, хек от Западния Атлантически океан с близки до лимита стойности на олово, както и две проби с изминал период на валидност.

Контролът в България се реализира от Българската Агенция по Безопасност на Храните (БАБХ). Националният надзор е докладвал за 39 случая на рискова риба, от общо 5400 в Европейски Съюз. За финален път това се е случило през 2014 година. От упоменатите 39 предизвестия нито едно не е за наличие на наднормени количества тежки метали, до момента в който в Европейски Съюз те са 26% от всички докладвани случаи.

Металите се съдържат в естествено разтворено положение в международния океан, във вътрешните водоеми, само че се счита, че за последните два века междинната им централизация е повишена към три пъти поради човешката активност – минно дело, промишленост, земеделие, превоз.

Бизнесът не може да се съгласи с изказванията в проучването на „ Активни консуматори “, тъй като „ прекалено много неточности има в него, разминават се имена на типове риби, разминават се изказванията на господина с показаните резултати “, съобщи пред БТВ доктор Йордан Господинов, изпълнителният шеф на Асоциацията на производителите на рибни артикули.

Господинов уточни, че „ от 12 типове риби всички са под нормата като се изключи един тип балтийски шпроти, които са оповестени за цаца. В Балтийско море цаца няма. Веднъж се приказва за отравяне, след това за натравяне – това е обикновена терминология, която бяха длъжни да я знаят. От 12 проби 11 са под нормата по условията на регламента. Нормално е, всичко в природата се отсрочва – и във водата, и в почвата, и т. н. “

Ние продаваме в Западна Европа, в Азия и сме подложени на непрекъснат надзор, в случай че предлагахме инфектирана риба, нямаше кой да ни разреши да продаваме, сподели още той пред БТВ.

Рибата е единствения скотски тип, който не носи болести, които се предават на индивида в нашите географски ширини, сподели още Господинов.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР