Голяма част от това, което възприемаме в света около нас,

...
Голяма част от това, което възприемаме в света около нас,
Коментари Харесай

Пет трика, които показват колко странно работи мозъкът ви

Голяма част от това, което възприемаме в света към нас, идва от вътрешната страна – като второстепенен артикул на метода, по който мозъкът обработва сетивните чувства. 

Ето няколко странни опита, които го потвърждават. 

1. Намаляване на болката без медикаменти

Преди време учени от Оксфордския университет откриха ново болкоуспокояващо – обърнатият бинокъл. Оказва се, че когато погледнете засегната част от тялото си през извърнат бинокъл, тъй че тя да наподобява доста по-малка, болката в тази част сензитивно понижава. 

2.  Процедурата Ганцфелд

Лягате на комфортно меко легло със слушалки в ушите, пускате си неподвижен звук от радиостанция и поставяте компактно върху очите си две половинки от топче за пинг понг. След като прекарате известно време в това положение, стартират да ви се случват странни неща.

Някои хора да вземем за пример виждат коне, които препускат в облаците и чуват гласове на умряли близки. Оказва се, че мозъкът е привързан към сетивните чувства. Когато не ги получава от околната среда (затова са шумът и топчетата), той си основава лични.

3. Ефектът Пинокио

В опита вземат участие двама души, единият от които носи превръзка на очите. Те сядат на два стола, тъй че индивидът с превръзката на очите да седи зад тила на другия. После той би трябвало с кръгови придвижвания на едната си длан да допира върха на личния си нос, а с другата – носа на индивида пред него. Така индивидът с вързаните очи получава чувството, че носът му е станал доста по-дълъг. Оттам и „ резултатът Пинокио ”. 

4. Едновременно придвижване

Вдигнете десния си крайник на няколко сантиметра от пода и започнете да го движите в посока на часовниковата стрелка. Докато вършиме това, пробвайте се с показалеца на дясната си ръка да изпишете във въздуха цифрата 6. Кракът ви ще стартира да се движи посока, противоположна на часовниковата стрелка и вие не можете да извършите нищо по въпроса. 

5. Игра със светлината

Този опит краткотрайно ще заслепи едното ви око (за към 30 секунди). Влезте в една стая, затворете вратата и изгасете лампите, тъй че стаята да е почти тъмна. Изчакайте, до момента в който очите ви се приспособяват към тъмнината. Би трябвало да различавате силуетите на предметите от дребното светлина, която прониква под вратата. 

Сега затворете дясното си око и го покрийте с ръка. Пуснете лампата, като продължавате да държите окото затворено и покрито. Изчакайте към минута, до момента в който докато лявото ви око се приспособява към светлината. Отворете дясното око и погледнете стаята. Какво виждате? Ще ви се стори, че лявото ви око е затворено, въпреки и да не е.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР