Голяма част от млечните продукти не са от свежо мляко,

...
Голяма част от млечните продукти не са от свежо мляко,
Коментари Харесай

Експертът Огнян Буюклиев: Ядем свински бут от Елена или внесено с...

" Голяма част от млечните артикули не са от свежо мляко, а от вносно или млечни суроватки, това би трябвало да бъде написано ясно, това не е наложително отрова или нискокачествен артикул, това е сурогат. Има тактика на Европейски Съюз и можем да я използван - да знаем от кое място е млякото, къде е модифицирано и какви са цените.

 

Пред Bulgaria ON AIR доцент Огнян Боюклиев акцентира, че е значимо потребителят да е осведомен защо си дава парите.

 

Липсата на правила при доставките на храни подвига цените. Това съобщи земеделският министър Кирил Вътев.  " Вътев защитаваше тези хрумвания преди 9 месеца - за основаване на земеделска камара, която по веригата да сплоти всички, а видяхме, че се разединих ", разяснява в студиото на " България заран " доцент Огнян Боюклиев от Института за стопански проучвания към Българска академия на науките.

 

Той е безапелационен, че не би трябвало млякото да е 90 ст. за литър свежо, да излиза пакетирано на 2,40 лева, а в магазина на рафта да стига 4 лева

Един от проблемите, които икономистът уточни, е, че у нас фермерът, който създава мляко, си купува от търговци фуража, което оскъпява продукцията. Все отново в Добричко към този момент има практики за затворен цикъл: фураж-мляко, месо-магазинна мрежа.

 

Високите цени в магазина се получават и при несезонните артикули. Затова доцент Боюклиев прикани да не се изненадваме от 9 лева за кг пресни картофи, на които още не им е сезонът.

 

" Храната е комплициран феномен, въпрос на просвета. Качествената храна е скъпа храна, не е методът да натискаме крайната цена, а да има съкращаване на връзката производител - консуматор ", прикани гостът.

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР