Голяма част от кратера на върха на продължаващия да изригва

...
Голяма част от кратера на върха на продължаващия да изригва
Коментари Харесай

Вулканът Килауеа на Хавайските острови продължава да изригва

Голяма част от кратера на върха на продължаващия да изригва вулкан Килауеа на Хавайските острови се срути при мощна детонация, което отприщи мощен поток от лава, помел редица здания в новозастроен жилищен квартал, който за благополучие към този момент бе евакуиран след предизвестие на вулканолозите, съобщи Ройтерс.

Взривът при сриването на кратера бе равносилен на земетресение с магнитуд 5,3, а потокът от лава се проточи на километри на изток, достигайки жилищата в региона Лейлани и разрушавайки редица здания, заяви хавайската работа за гражданска отбрана. Не се оповестява за потърпевши.

Изригването на вулкана продължава към този момент 11 седмици и провокира все по-голямо безпокойствие на огромния хавайски остров. Досега са разрушени към 710 домове, само че жертви за благополучие няма, настояват локалните управляващи.

Според геолозите непреставащите детонации евентуално се дължат, най-малко частично, на голямото количество лава, което бързо се излива в Тихия океан. Взривовете се повтарят на всеки 30-35 часа. При такава детонация в понеделник разтопена скална маса проби като "бомба от лава " покрива на туристическо корабче в океана и рани 23-ма души.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР