Голяма част от кафеавтоматите и заведенията в Бургас вече предлагат

...
Голяма част от кафеавтоматите и заведенията в Бургас вече предлагат
Коментари Харесай

Бургас се отказва от пластмасата

Голяма част от кафеавтоматите и заведенията в Бургас към този момент оферират биоразградими принадлежности и опаковки за хранене. Причината е нова европейска инструкция, която не разрешава 8 типа пластмасови произведения в целия Европейски съюз, в това число и в България от това лято. Все още няма влезнало в действие общинско решение, само че от 3 юли пластмасовите произведения остават в предишното.

Бургас е един от първите градове, които последователно реши да размени ПВЦ опаковките с картонени.

" Ако желаеме да има бъдеще за нас, нашите деца, нашите другари, ние би трябвало да създадем всичко належащо да пазиме природата ", декларира притежателят на заведение Георги Мицов.

От 3 юли огромна част от пластмасовите артикули ще бъдат неразрешени или мощно лимитирани в цялата страна. Приборите за хранене, чиниите от пластмаса, сламките, бъркалките, кутиите за храна и даже клечките за уши остават в историята.

" Надявам се да се схване добре от българските потребители и да дадем едно ново начало, тъй като въпреки всичко това е планетата на нашите деца. Ние би трябвало да я създадем по-добро място за живеене ", безапелационна е шефката Александра Милчева.

Влизаме в магазин за консумативи за еднократна приложимост. Търсим ПВЦ чаши, само че откриваме единствено картонени и биоразградими.

" Продуктите са направени от целулоза - дървесен материал. Ние не сечем гори, с цел да произвеждаме принадлежности. Те са от остатъчни артикули от дървообработването - захарна тръстика, бамбук и царевично нишесте ", изяснява Милчева.

С какъв брой обаче ще нарастне кафето от автомата да вземем за пример?

" Разбира се, има разлика в цената, само че тя не е извънредно огромна, тя е пренебрежима в границите на 5-10% най-много. Една всеобща пластмасова чаша 200 мл коства 1ст. Същата такава картонена коства 3ст. ", споделя тя.

Местната администрация търси разнообразни тласъци за бизнеса. Едно от тях е така наречен " наследник етикет ", който ще се слага на заведения, присъединили се в самодейността за понижаване на полимерните боклуци.

" Ние ще промотираме на нашите интернет страници, ще имат признак в " Go To Burgas ". Мислим, че това е една добра начинания и също по този начин ще има и доста по-голям резултат, околната среда към нас ще бъде доста по-чиста ", разяснява зам.-кметът на община Бургас Весна Балтина.

А някои от заведенията за хранене от дълго време са се разделили с тези произведения при доставката на храна за у дома.

" Това по някакъв метод напълно леко покачва и цената, само че всеки би трябвало да даде, с цел да има за бъдещето. В африкански страни към този момент не се използват пластмасови опаковки. Какво пречи и тук да бъде направено? Да, ще бъде мъчно, само че би трябвало да бъде направено! ", разяснява Георги Мицов.

Оказва се, че концепцията за запазване на природата е узряла. В други заведения даже към този момент употребяват торбички от царевична суровина при доставки. Поставена във вода, тя се разпада до дни, описват притежатели. И напомнят - найлоновата торбичка се разгражда за 400 години. Затова приканват: дано щадим природата!
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР