Голяма част от ежедневието ни е пълно с шум и

...
Голяма част от ежедневието ни е пълно с шум и
Коментари Харесай

Четири научно доказани причини защо е добре да мълчите по-често

Голяма част от всекидневието ни е цялостно с звук и сме привикнали да възприемаме това самобитно звуково замърсяване като обикновено, само че истината е, че има напълно научно обосновани аргументи да се стремим към повече тишина, написа Bright Side.

1. Тишината оказва помощ за регенерирането на мозъчните кафези

Проучване с мишки демонстрира, че два часа тишина дневно разрешава възникването на нови кафези в ознази част от мозъка, виновна за умеенето ни да учим и помним.

2. Тишината ни прави по-креативни

Мозъкът ни е деен даже, когато тялото ни почива. Именно по време на тази отмора мозъкът обработва получената денем информация и когато не го нервира непотребен звук, той е по-активен в креативното мислене и въображението.

3. Тишината облекчава напрежението

Постоянният звук поврежда мозъка ни, което води до повишение на стресовите хормони. Тишината има противоположният резултат - тя отстранява напрежението от тялото и мозъка ни и контролира кръвното налягане. Учените настояват, че две минути тишина са по-релаксиращи от слушането на каквато и да била отпускаща музика.

4. Тишината възвръща умствените ни запаси

Независимо дали учите или работите, шумът пречи и понижава вниманието и мотивацията. Когато се трудите в тишина, заплахата от неточности е по-малка и може да се концентрирайте по-лесно.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР