Голяма част от ежедневието на хората заради пандемията премина в

...
Голяма част от ежедневието на хората заради пандемията премина в
Коментари Харесай

Крадат ни личните данни чрез фалшиви обяви за работа в нета, а после...

Голяма част от всекидневието на хората поради пандемията мина в онлайн среда - работа, образование, пазарувани, заплащане на сметки, търсене на работа, оповестява.

Логично в онлайн средата се трансферираха и част от закононарушенията. Експерти алармират за взрив на измамите в нета. Наблюдава се внезапен скок в при другите компютърни закононарушения - кражба на персонални данни посредством подправени разгласи или фишинг, търговия на артикули през "огледални " уеб сайтове и други

Измамници събират персонални данни и банкови сметки на българи през подправени разгласи за работа в известна пловдивска компания. Жертви на схемата станаха младежи, които кандидатствали в транспортната компания "Next Logistic " - сдружение с одобрена известност и сериозна история.

Схемата била разкрита, когато претенденти за работа почнали да звънят в офиса на компанията за повече детайлности. "Първо взехме решение, че е станало някакво комплициране, само че откакто няколко индивида се свързаха с нас с идентични въпроси, разбрахме, че се касае за някаква машинация ", споделя шефът на "Next Logistic " Васил Боснешки.

Въпросните претенденти съобщили, че са кандидатствали по разгласи в уеб страницата Rabota.bg. Те дали на компанията и корепонденцията, която са водили с "бъдещия си шеф ".

Обявите в са оповестени в уеб страниците Rabota.bg и са за позиции на офис чиновници с атрактивна заплата от 1500 до 2 000 лв.. Изискванията към претендента са относително ниски, би трябвало да има приключено приблизително обучение и да владее британски.

Васил Боснешки е подал сигнал в Икономическа полиция.

Оказва се, че това надалеч не е едиствения случай. От началото на годината в Пловдив са засечени над 20 случая на компютърни измами.

Голяма компания, продаваща хранителни добавки и козметика, е открила че незнайни лица са създали "огледален уебсайт " с логото и информацията на техния корпоративен уебсайт и са почнали да продават артикули през него.

Има засечени случаи на фишинг, когато с подправени мейли, дублиращи мейлите на огромни компании се събират персонални данни, банкови сметки и прочие

С персоналните данни могат да бъдат теглени бързи заеми, да се фалшифицират персонални документи, или пък се употребяват за основаване на сметки в уеб сайтове на онлайн залагания. Във всички случаи индивидът, дал персоналните си данни, може да се окаже дебитор или в даден миг да откри, че се търси за осъществено закононарушение в чужбина.

Разследването на сходни случаи е извънредно мъчно, защото причинителите нормално записват подправените платформи или разгласи, скрити зад фиктивни имена или адреси в чужбина.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР