Голяма част от браншовите организации от сектор Земеделие и преработка

...
Голяма част от браншовите организации от сектор Земеделие и преработка
Коментари Харесай

24 браншови организации от сектор "Земеделие и преработка" се обявиха срещу "харченето като за последно" на средства от ПРСР 2014-2020 г.

Голяма част от браншовите организации от бранш " Земеделие и преправка " излизат с обща позиция към Министерство на земеделието по отношение на подготвяната от Управляващия орган (УО) на ПРСР 2014-2020 година 16-та нотификация на Програмата. 

След извършеното 20-то съвещание на Комитета по наблюдаване на 4-ти април 2023 година, стана ясно, че Управляващ орган възнамерява да разпредели безредно последните средства по ПРСР 2014-2020 година към държавни структури.

Според представителите на 24-те браншови организации от бранша, по този начин препоръчаното от МЗм изменение на ПРСР е безпричинно, няма капацитет и задоволително време за реализацията му. В края на програмата плановете са рискови за реализация заради комплицираните процедури по Закон за обществените поръчки, неналичието на финансова обезпеченост, " пилотен темперамент ", неналичието на опит, нормативна уредба и други. 
 
В същото време стотици планове по подмерки 4.1 " Инвестиции в аграрни стопанства "  и 4.2 " Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански артикули ” остават без опция за финансиране заради липса на бюджет. Във връзка с това, браншовите организации упорстват да бъде подсигурен запас за увеличение на бюджетите по подмерки 4.1 и 4.2 от извършените през 2021 година приеми за аграрни стопани и преработватели.
 
В приема по подмярка 4.1. от 2021 година са подадени 1 868 плана, от които 888 са утвърдени, а за други 802 плана на стойност близо 188 млн. лева няма разполагаем бюджет за финансиране. Наличният бюджет по процедурата е непълен за застраховане даже на планове с 45 точки.
В приема по подмярка 4.2. от 2021 година има подадени 523 плана със деклариран интерес за над 1.1 милиарда лв. вложения, при обезпечен запас от малко над 400 млн. лв..

Нефинансирането на тези планове ще докара до нови финансови усложнения, в допълнение към актуалните конюнктурни проблеми, които има в земеделския бранш. 
 
Браншовите организации изрично се афишират срещу пренасочването на средства от ПРСР 2014-2020 към държавни структури и отваряне на приеми през 2023 година по подмерки 5.1 и 4.3. за закупуване на лабораторно съоръжение, дронове и неразбираеми вложения в " Напоителни системи " ЕАД.

" В дребното оставащо време до края на ПРСР 2014-2020 МЗм следва да подходи извънредно отговорно, реалистично и да одобри най-разумните и целесъобразни решения, които да предотвратяват безвъзвратното отчисление на средства от ПРСР посредством идващ декъмитмънт или в края на Програмата ", обявиха браншовите организации, допълвайки, че " от това решение зависи опцията да се избегне риска от идващ " декъмитмънт " на ПРСР 2014-2020 или подобен в края на Програмата (в края на 2025 година) ".

" Подчертаваме, че повече от всеки път пожелаваме решения в поддръжка на земеделските производители и преработвателите, чиито вложения и резистентност стоят в основата на живота, стопанската система и развиването на селските региони ", допълват те. 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР