Голяма част от българските пчелари нямат достъп до европейски пари.

...
Голяма част от българските пчелари нямат достъп до европейски пари.
Коментари Харесай

Голяма част от българските пчелари нямат достъп до европейски пари

Голяма част от българските пчелари нямат достъп до европейски пари. Това сподели в изявление за Агенция „ Фокус “ ръководителят на Обединен български пчеларски съюз инж. Михаил Михайлов.
„ Затрудненията на българските пчелари са огромни, тъй като пчеларството е доста характерна активност, която изисква големи знания. А също по този начин и материална база. Трябва да има дълготрайни вложения за кошери, пчелни фамилии и други Пчеларите се нуждаят от подкрепяне. Има една стратегия, която обаче е единствено за пчеларите аграрни производители. А всички останали пчелари, които не са такива, не могат да аплайват “, изясни той.
Михайлов уточни като образец Полша, където по стратегия за подкрепяне може да кандидатства всеки пчелар с до 80 кошера, като не е наложително да бъде регистриран като аграрни производител. „ А в България, с цел да кандидатствате, можете да имате единствено един кошер или 1000+ кошера, само че би трябвало наложително да бъдете аграрни производител. Такъв е парадоксът. И защото е предоставена опция всяка страна самата да взема решение по какъв начин да финансира, ето – поляците са решили съответно “, разяснява той.
Михайлов изясни още, че през последните три години се пробва да издейства системата за държавно подкрепяне. „ Тази година от името на Съюза на пчеларите в България, Обединението на българските пчелари и пчеларските организации подадох докладна бележка до служебния министър на земеделието и отговорът беше, че би трябвало да предоставим в Министерството документи от ветеринарните лекари, в които да са написани аргументите за смъртността на пчелите, защото ние заявяваме, че през тази зима доста пчелни фамилии починаха. Но тук идва казусът, че когато става дума за един обособен случай, такива документи елементарно могат да бъдат показани, само че за цялата страна всички 8-9 хиляди пчелари, регистрирани по документи като аграрни производители, няма по какъв начин да създадат това. Това е неуместно. Това е цялостна администрация, която ще ни лиши от подкрепяне. Веднага мога да дам и контра образец със земеделците - те си издействаха над 7 млн. лв.. Ето това е отношението на страната към обособените звена - пчеларите, както постоянно, са оставени надали не на произвола на ориста “, сподели Михайлов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР