Голяма част от българите продължават да подкрепят протестите, но не

...
Голяма част от българите продължават да подкрепят протестите, но не
Коментари Харесай

Повечето българи подкрепят протестите, но не искат предсрочни избори

Голяма част от българите не престават да поддържат митингите, само че не и настояването за предварителни избори, демонстрират резултатите от телефонен сондаж на "Галъп Интернешънъл ", извършен сред 22 и 24 юли измежду 800 души.

Положителен отговор на въпроса поддържат ли митингите, са дали 59% от интервюираните против 34%, които не ги поддържат, а останалите не могат да отговорят. "Данните отразяват и нормалното у нас отношение към властта, само че и подсказват, че протестният капацитет е висок и остава сензитивен ", считат социолозите.

От друга страна, 58% считат, че митингите няма да изпълнят нито една от задачите си, а 25% - че ще изпълнят и двете цели – оставка на премиера и на основния прокурор. 6% пък считат, че може да има единствено оставка на държавното управление. Най-малък е делът на хората, които са на мнение, че единствено основният прокурор ще подаде оставка – 3%.

Появилата се концепция за оставка на Руен Радев също не звучи реалистично за болшинството – 63% не я споделят, а 29% са на противоположното мнение. Останалите се двоумят.

От "Галъп " са тествали и мненията, свързани с настояването за предварителни избори. Според сондажа 54% нямат такова предпочитание, а 42% – поддържат провеждането на предварителни избори.

По този метод остава в действие констатацията и от предходни проучвания в тежки политически обстановки – обществото явно желае смяна, само че съответната вероятност за предварителни избори по-скоро отблъсква. Вероятно това се дължи и на наближаващите постоянните избори, на летния интервал и на чувството за липса на нова, отчетлива, опция.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР