Голяма част от акциите бяха фиксирани на цена от 123.47

...
Голяма част от акциите бяха фиксирани на цена от 123.47
Коментари Харесай

Системен бъг разтърси котировките на Nasdaq

Голяма част от акциите бяха закрепени на цена от 123.47 $ за акция, само че имаше и други стойности като 83.47 и 123.45 $ за акция.

Още по тематиката
Или какво да чакаме през втората половина на годината на пазарите

Анализаторските компании не чакат новият телефон на Apple да разшири потребителската й база

Изпълнителният шеф на " Сирма груп холдинг " Цветан Алексиев пред " Капитал "

Президентът Тръмп желае да смъкна корпоративната ставка от 35% на 15%, само че ще му е нужна поддръжка и от демократите

Изборите за президент във Франция са във фокуса на вложителите

Системен бъг в котировките на Nasdaq " фиксира " цените на книжата на компании като Amazon, Apple, Гугъл и Microsoft на 123.47 $ за акция, оповестява Financial Times.

Пазарната капитализация на Amazon се срина в понеделник с 398 милиарда $, Microsoft удари един трилион, a Apple загуби " единствено " 14.3% от цената си с помощта на новата цена. Големият печеливш обаче е мултимедийният разработчик Zynga. Само за няколко минути компанията, създаваща игри за Фейсбук, надмина по пазарна оценка Goldman Sachs, една от най-големите банки в Америка. И всичко това беше отразено от най-големите осведомителни системи в света.

Тестовите данни са в основата

Рекордния растеж на Zynga oт близо 3300% обаче е просто комплициране, породено от представянето на тестови котировки за същински. От Nasdaq обясниха, че подправените котировки са част от рутинни инспекции на софтуерната система на борсата, провеждани след края на всяка борсова сесия.

Всяка вечер чиновници на борсата подават нови стойности на котировъчната система за да тестват дали работи задоволително бързо и дейно. Новите стойности след това са отстранени, а действителните остават непроменени от самото начало и са налични на уеб страницата на Nasdaq. От борсата обясниха, че най-вероятната причина за объркването е по-кратката борсова сесия в навечерието на националния празник на Съединени американски щати. " Това не е неточност от страна на Nasdaq ", обявиха от борсата.

А осведомителните системи го предадоха

Въпреки че цените на формалния уебсайт на Nasdaq останаха без смяна, тестовите данни са били отразени от някои осведомителни системи за данни като Bloomberg Terminal, Thomson Reuters и Гугъл Finance. Докато от Bloomberg и Reuters отхвърлиха да разясняват резултатите, от Гугъл признаха, че са показали погрешни данни, само че дадоха обещание да ги поправят незабавно.

Тестовите данни не засегнаха котировките на Нюйоркската фондова борса.

От Nasdaq споделиха, че тестовите цени не са засегнали търгoвията с акции на фирмите, а поръчките, които са постъпили от борсови центрове в Азия и Европа, са анулирани, без да се основават финансови усложнения за медиаторите.

Основният резултат от представянето на ценовите котировки за същински обаче е огромният брой комплицирани трейдъри. Според Мохамед Апабай, капиталов съветник към Citigroup, заради усъвършенстването на актуалните борсови системи хората са доста по-склонни да повярват на 10-процентна смяна в цената на даден инструмент, в сравнение с в 80-процентен растеж в цената на корпоративен колос като Microsoft.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР