Голям процент от фирмите за бързи кредити оперират на ръба

...
Голям процент от фирмите за бързи кредити оперират на ръба
Коментари Харесай

КЗП предлага законодателни промени за по-ефективен контрол на бързите кредити

Голям % от компаниите за бързи заеми оперират на ръба на разпоредбите - това твърди омбудсманът Диана Ковачева, както и няколко потребителски организации, оповестява " Нова телевизия ". Обвинения за безучастие бяха отправени към Комисията за отбрана на потребителите, които на собствен ред предложиха законодателни промени. Какво предлага регулаторът и по какъв начин да се предпазим от недобросъвестни кредитори.

Според Габриела Руменова от платформата „ Ние потребителите " някои от компаниите за бързи заеми не осведомят клиентите си за спомагателни такси по заема, които го оскъпяват.

" Става дума за такси за експресно разпределяне на заема, които включват да се обезпечи гарант, който да дава отговор на доста характерни условия. Има изговаряне на съда, че такива клаузи не би трябвало да има, само че виждаме, че ги има ", изясни тя.

Кредитният съветник Иван Стайков добавя, че доста постоянно тези клаузи са включени в контракта, а не са добавени след това. А точно в тях се крие същинската цена на бързия заем. " В случаите, в които не са обезпечени поръчители или някакви гаранции, цената на този заем става друга и доста по-висока. Все едно плащате два заема, а сте кандидатствали за един ", акцентира той.

От институцията на омбудсмана също виждат проблем в активността на някои компании.
„ Непрекъснато се получават тъжби от жители, които са пострадали от произвола на компаниите за бързи заеми. Проблемът е доста сериозен, тъй като 90% от тези небанкови финансови институции работят в нарушаване на закона ”, споделят оттова.

От Комисията за отбрана на потребителите, която е единственият държавен орган с пълномощия да контролира бързите креди, признават, че проблем има. И оповестяват, че към този момент са наложени санкции в размер на над 700 милиона лв. за нелоялни търговски практики. Тъй като това обаче не дава задоволителен резултат, регулаторът предлага законови промени.

" Ако глобата е в размер на % от оборота, а компания има оборот от 100 милиона, 1% глоба би бил 1 милион. А това ще има много по-сериозен възпиращ резултат ", предвижда Игнат Арсенов.

От КЗП допълват, че решения за оповестяване на сходни нелоялни практики за оскъдни има. Но поради правосъдни процеси по жалене те се бавят. " Тъй като би трябвало да се защитят и търговците, тези решения се жалят. След като жалбата падне в съда тогава към този момент влиза в действие решението и за всяко негово неспазване се постанова санкция от 70 000 лева ", добави Арсенов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР