Голям процент от децата, които не са приети в детски

...
Голям процент от децата, които не са приети в детски
Коментари Харесай

Албена Кръстева: Децата, които са извън детските градини, са лишени от психологична и логопедична помощ

Голям % от децата, които не са признати в детски градини също имат нарушавания в невро-психичното развиване, само че няма кой да се погрижи за тях. В общинските детски градини могат да получат безвъзмездна лечебна помощ, до момента в който логопедичните и психичните съвещания отвън общинските детски заведения са платени, а терапиите нормално не престават дълго. Това е огромна тежест за бюджета на фамилиите, а някои от тях въобще не могат да си разрешат тези услуги. Това сподели общинският консултант от Българска социалистическа партия Албена Кръстева по време на разискването на проекта на дейностите за осъществявания на Стратегията за поддръжка на личностното развиване на децата и учениците през 2022 година

Тя съобщи, че групата на Българска социалистическа партия в СОС ще поддържа Стратегията, тъй като дейностите, които са заложени в нея обгръщат всички сфери и цялостното личностно развиване на децата, което е добре.

„ За да не се трансформира Стратегията за идната година 2023 г.в неефективна е нужна промяна, защото се виждат някои недостатъци “, означи Кръстева и добави, че прави усещане какъв брой малко деца се употребяват от тези услуги, а всяко второ или трето дете има нарушавания от психична или логопедична позиция.

По думите й е изключено Стратегията да е потребна, в случай че не доближи до всички нуждаещи се деца. „ Освен децата със специфични просветителни потребности има и други групи деца, които имат психични или логопедични проблеми, само че не могат да бъдат сложени под един знаменател с децата със СОП. Тези групи деца липсват в Стратегията, а би трябвало да бъдат разграничени, тъй като в случай че се включат в даването на посочените услуги, броят на нуждаещите се от терапия деца, несъмнено ще е умножен по 5 “, изясни общинският консултант от Българска социалистическа партия.

Според нея би трябвало да се вземат поради тези, въпреки и дребни, недостатъци и да се отстранят в Стратегията за 2023 година, с цел да не остане с пожелателен темперамент, а да е в действителност ефикасна и да доближи до всички деца, които се нуждаят от съвещания, рехабилитация или избран тип логопедична и/или психична терапия.

Албена Кръстева разгласи, че ще внесе за разглеждане в Комисията по обучение, просвета,наука и културно разнообразие на СОС предлагането си, което се отнасят за групите деца, които остават отвън опцията да бъдат терапевтирани в детските градини.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР