Голям проблем се задава с отстъпката от 25 стотинки на

...
Голям проблем се задава с отстъпката от 25 стотинки на
Коментари Харесай

Отстъпка от 25 стотинки срещу риск от изтичане на лични данни?

Голям проблем се задава с отстъпката от 25 стотинки на литър от всеобщите горива. Поради недобре списани законови текстове, регламентиращи даването на компенсацията от 25 ст. на литър от всеобщите горива, напълно действителни се оказват редица опасности за правото на отбрана на персоналните данни на всеки консуматор на горива, решил да се възползва от отстъпката. За това сигнализират пред ФАКТИ от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива (АБТПВПГ).

Оказва се, че комерсиалните обекти – бензиностанциите, не са подготвени да оперират с такива огромни размери от персонални данни . Макар всеки един търговец на горива на дребно да е Администратор на персонални данни, по смисъла на Общия правилник за отбрана на данните (GDPR), то обработваните от тях персонални данни досега са извънредно по-малко - както като типове и категории персонални данни, по този начин и като размер.

„ Кажете ми какво общо има зареждането на гориво и това да се дава регистрационен ваучър на автомобила и легитимиране на лидера пред инцидентен чиновник на бензиностанция? “, задава въпрос Георги Тенев, правист на АБТПВПГ.

„ Регистрационният ваучър на автомобила съдържа данни за три имена, обединен цивилен номер и адрес на притежателя, респективно записания ползвател на автомобила. Там единствено фотография и здравен статус на индивида липсва... За да може крайният пропагандатор на горива – бензиностанцията, правомерно да даде компенсацията от 25 ст. и да не бъде глобен, той би трябвало да издаде фактура на физическо лице, в която да уточни ЕГН-то от талона на автомобила “, добавя Тенев

„ Нали разбирате, че е все едно дали ще зареждате в търговски обект в малко село или подобен в огромния град... Същевременно, заради другата организация на активността и размер обработвани данни, техническите и организационни ограничения за отбрана на данните на тези обекти са несравними като равнище. Сега на търговците на горива, които така и така изнемогват заради непостижимата и тотално несъответстваща административна тежест – резултат от нехармонизирано и вътрешнопротиворечиво законодателство, ще се наложи да вършат и спомагателни разноски. Те ще са във връзка със отбраната на тези нови, по-големи размери персоналните данни, които ще им се наложи да обработват, само че без това изобщо да е присъщо на тяхната активност. По всяка възможност ще се наложи и ангажирането на спомагателен личен състав “, добавя юристът.

„ За нас е необяснима логиката, според която хиляди неквалифицирани за такава работа чиновници на бензиностанции по села и паланки ще събират и обработват информация за вашето ЕГН, къде живеете, каква кола карате, какъв брой гориво зареждате и впрочем. Да не приказваме, че събираните данни ще се съхраняват за интервал от най-малко 10 години. Истината е, че никой не е застрахован от това, което ще се случва по обектите. По-голям риск за персоналните данни и отбраната на персоналните данни мъчно би могъл да възникне, а в този момент това става по силата на закон “, изяснява Георги Тенев.

Какво написа в закона, който регламентира въпросната отстъпка. Там се споделя, че крайният пропагандатор на горива би трябвало да издаде фактура на физическото лице, в която да са посочени данните от талона – ЕГН на лидера по ваучър (или притежател на автомобил, или ползвател).

„ Това няма нищо общо с индивида, който зарежда гориво. Същевременно законовите текстове са по този начин написани, че от тях не следва нито право на търговеца на горива да изиска да му се даде този ваучър за параленост, с цел да може той да вземе данните и направи фактурата, нито физическото лице е длъжно да даде талона. Но законът споделя, че всички крайни разпространители са длъжни да издадат фактура, съдържаща ЕГН от талона на автомобила, с цел да дават въпросната отплата (отстъпка)! Ако я дават непозволено, това си е за тяхна сметка. Значи бензиностанциите дават отстъпката за тяхна сметка и след това ще си чакат парите от страната, а по този начин се основават предпоставки огромна част от тези фактури да се окажат недействителни заради механически пропуски. Да не приказваме, че по този метод страната сама основава предпоставки за нелоялни практики по бензиностанциите, само че за тях си заслужава да се посвети обособен материал “, допълвя Тенев.

От Асоциацията също по този начин предизвестяват, че е належащо да се положат нужните старания от страна на страната в разяснителна акция по отношение на процедурата за даване на компенсацията. Това от една страна. А друго доста значимо нещо е да не се допусне резултат на презапасяване от страна потребителите и следващи гледки на стотици метри колони пред бензиностанциите. Причината за това е, че няма предел на зарежданията.

„ Дали няма да има хора, които ще се презапасят с горива, тъй като употребяват отстъпка? Видяхме какво се случи, когато се заприказва за повишение на цената… “, пита Тенев.

Също по този начин остава неразбираем и въпросът, в случай че човек вземе колата на другар и зареди какво става.

„ Хипотезата е, че аз взимам колата на непосредствен и зареждам. Но този непосредствен дал ли ми е единодушие да му давам персоналните данни, не е ли? Има и друга догадка, при която търговци ще завъртят просто издаването на фактури с към този момент налични данни на клиенти… Стои въпросът за контрола и какъв брой от нашите пари ще изхарчи страната? Не сочим с пръст никого, само че е евентуално да се случи… Рисковете са доста и могат да имат съществени последствия “, споделя още специалистът.

Георги Тенев обръща внимание и на това, че обработката на персоналните данни ще лишава време. Може да се наложи комерсиалните обекти да назначат личен състав, с цел да се облекчи работата на каса. Бензиностанциите ще би трябвало да си актуализират софтуера по този начин, че да могат да отговорят на условието . Това отново е за тяхна сметка.

„ И като се вземе поради ниският марж сега и невъзможността за действителна надценка, която да покрива разноските на всеки един обект. Като се вземат оборотни средства, тъй като бензиностанциите ще дотират клиен-тите, какво става… (б.р. - в, че отстъпката ще коства на всяка бензиностанция към 25 000 лв. на месец, която по-късно би трябвало да се възвърне от държавата) Големите вериги по могат да съумеят да се оправят със обстановката. Малките бензиностанции няма по какъв начин да го създадат. Рискът пред тях е голям “, приключва Тенев.

„ В последна сметка страната разполага и с нужната администрация и по този начин или другояче – с цялостната информация и достъп до нашите персонални данни. Всички тези опасности за правата на жителите, както и административната и финансова тежест върху бизнеса, могат да бъдат спестени, в случай че въпросната отплата се дава непосредствено от страната. В смисъл посредством Националната организация за приходите и нейните териториални поделения и офиси. По този метод ще се реализира и още един благоприятен резултат – цялостна събираемост на налозите на физическите лица “, приключва юристът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР