Голям обществен интерес предизвика откриването на изложбата През обектива на

...
Голям обществен интерес предизвика откриването на изложбата През обектива на
Коментари Харесай

Голям интерес към изложбата „През обектива на старите русенски фотоателиета“

Голям публичен интерес провокира откриването на изложбата „ През обектива на старите русенски фотоателиета “ на 3 май, отдадена на Деня на Русе - 6 май. Експозицията е самодейност на библиотеката и съдържа експонати от персоналната сбирка на Йовчо Стоянов от съдружие РусчукБГ.

Събитието почетоха кметът на Русе Пенчо Милков, зам.-областният шеф Детелина Ачева, шефът на Държавен списък – Русе Толя Чорбаджиева, които сервираха приветствени адреси. Имаше, несъмнено, общественици, фотографи, почитатели, другари, жители.

В изложбата са показани над 120 фотоси на корав картон от старите русенски фотоателиета от интервала 1870 - 1930 година На тях са запечатани облиците на хиляди поданици на дунавския град от преди повече от век, доста от тях незнайни за днешните русенци. Но има много фотографии на известни, значими хора, останали в историята на града и на страната. Тези фотоси са „ самобитен портрет на епохата “. В тях има богата информация - за самите жители като персони, за облеклото, модата, прическите и аксесоарите. Има информация за фотоателиетата - имена, адреси, награди на фотографите. Вижда се къде са поръчвали твърдите картони - паспарту, на които се лепи тънката фотохартия със фотографията. Много от експонатите са надписани и имат посвещения, по тази причина носят спомагателна информация за хората, които са на тях и за тези, за които са предопределени.

 В експозицията са включени и книги и истински фотографии от фонда на библиотеката.

Изложбата ще остане през идващите две седмици, а още една по-малка галерия, подредена в кръглото предверие под часовниковата кула, ще бъде особено готова и отворена на 6 май – празника на Русе от 10:30 до 13:00 ч. На нея в допълнение ще има още над 100 броя други истински остарели фотоси от русенските фотографи. Добре пристигнали са всички, които ще отбележат празника в остарелия център.

С подробна информация за фотосите ще ги чака Йовчо Стоянов - собственик на изложената сбирка.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР