Голям колкото Франция ледник в Антарктида е на път да

...
Голям колкото Франция ледник в Антарктида е на път да
Коментари Харесай

Един от най-големите ледници в Антарктида е на път да се стопи

Голям колкото Франция хладилник в Антарктида е на път да се стопи в резултат на климатичното стопляне, сочат резултатите от проучване, представени от Франс прес. Частта от ледника, която плава върху океанската повърхнина, е по-голяма, в сравнение с се смяташе до момента.

Ледникът Тотен в източната част на Антарктида е измежду най-големите ледници на белия континент. Както и други ледени покривки, той е следен от близко, тъй като може да освободи големи количества вода и да заплаши стотици милиони поданици в крайбрежните региони. Една част от него е върху каменист субстрат, а друга плава върху водната повърхнина, където се топи.

В рамките на Австралийската антарктическа стратегия учени под управлението на гласиолога Бен Галтън-Фензи и техни американски сътрудници изследваха ледника Тотен през лятото. Те провокираха по неестествен път сеизмични талази, с цел да проучат структурата му. "Под някои зони от ледника, за които се смяташе, че са захванати за морското дъно, открихме океанска вода ", разясниха учените. Това значи, че ледникът е на път да стартира да плава върху водната повърхнина.

От небето контурите му не се виждат, защото Антарктида е покрита с пълен пласт сняг и лед. Предишни проучвания демонстрираха, че ледникът се разрушава изпод под въздействието на топла вода. В резултат нараства плаващата върху водната повърхнина част от него. "Тотен евентуално ще е по-чувствителен към климатичните промени в бъдеще ", означиха учените.

Данни на НАСА разкриват, че от 2002 година до 2016 година Антарктида е губила 125 гигатона лед годишно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР