Голям гръцки туроператор ненадейно обяви, че спира да работи, предаде

...
Голям гръцки туроператор ненадейно обяви, че спира да работи, предаде
Коментари Харесай

Голям гръцки туроператор спря работа, почивката на много българи увисна

Голям гръцки туроператор внезапно разгласи, че стопира да работи, съобщи Българска национална телевизия. Той успокои, че това не е поради банкрут. Проблемът обаче е сериозен, тъй като тъкмо през тази компания минават 70 % от проведените пътувания на българите до Гърция. Българското министерство на туризма следи случая.

Фирмата оповестява, че няма задоволително средства да се разплаща на хотелите, да устоя лична самолетна компания и да връща пари за неосъществени почивки за 2020 година И чака помощ от гръцките управляващи.

В началото на дейния сезон вместо да обезпечава почивки, гръцката туристическа компания ненадейно си взе насилствена отмора. С надпис " Важна информация " на уеб страницата си компанията уведомява, че поради финансови проблеми от 21 до 26 юни няма да обслужва резервации. Българският представител на компанията твърди,че е избавил почивките на част от хората с персонални средства, само че единствено за 4 дни.

Туристическата организация на Евгения работи с българското посланичество на гръцката компания още от влизането ѝ на нашия пазар. Всичките ѝ резервации за Гърция са с тази компания. За 7-8 години - това е първият проблем.

" Те, в случай че желаеха да разгласят банкрут, щяха да го създадат. Те в началото сътрудниците започнаха да връщат пари в полза на истината. Ние от ранните ми резервации, които бяха за април, за май част от хората си пътуваха в май месец. Други им върнаха някакви пари, въобще нещата бяха тръгнали доста добре ", изясни Евгения Димова - шеф на туристическа компания в България.

" Ние имаме над 400 турагенти и туроператори в България, с които работим. Около 2 000 туристи би трябвало да се настанят до края на сезона ", съобщи Тодор Севастакиев, представител на гръцката компания у нас.

" Част от нас ще би трябвало да създадат наново заплащане на към този момент платени суми към гръцкия туроператор ", уточни Павлина Илиева - ръководител на УС на Обединение " Бъдеще за туризма ".

Получило се струпване от резервации. И три групи туристи - с отсрочени поради пандемията резервации, с нови поръчки за отмора и отказали се. Гръцкият туроператор обаче не може да се оправи.

" И се получава един обаян кръг. Те имат да взимат от едни хотели пари, имат да дават на други хотели пари за нови резервации или за остарели резервации, които са резервирани от 2020г. и се изпада в едно състояние на дефицит на средства ", изясни Евгения Димова.

Гръцката компания чака поддръжка от гръцките управляващи, българките туроператори - от българските. Разчитат да получат обещаната помощ в размер на 15 % от оборота си за 2019г., с цел да връщат пари на хората.

" Сега са споделили първи юли период. Дано да го спазят тоя период, тъй като и той към този момент е позакъснял ", посочи Евгения Димова.

Ако гръцката компания банкрутира, то във всички страни от офисите на компанията без работа ще останат над 3 000 души. Хиляди ще бъдат и тези с платени, само че провалени почивки, добавя Българска национална телевизия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР