TikTok глоби 368 милиона долара в Европа за това, че не успя да защити децата

...
Голям европейски технологичен регулатор нареди на TikTok да плати 345
Коментари Харесай

Голям европейски технологичен регулатор нареди на TikTok да плати 345 милиона евро (368 милиона долара) глоба, след като реши, че приложението не е направило достатъчно, за да защити децата.

Ирландската комисия за защита на данните, която наблюдава дейностите на TikTok в Европейския съюз, заяви в петък, че компанията е нарушила закона за поверителността на подписа на блока.

Разследване на DPC установи, че през втората половина на 2020 г. настройките по подразбиране на TikTok не са направили достатъчно, за да защитят акаунтите на деца. Например, според него, новосъздадените профили на деца са зададени като публични по подразбиране, което означава, че всеки в интернет може да ги види.

TikTok не разкри в достатъчна степен тези рискове за поверителността на децата и също така използва така наречените „тъмни модели“, за да насочи потребителите към отказ от повече от личната си информация, отбеляза регулаторът.

В друго нарушение на закона за поверителността на ЕС, функция на TikTok, проектирана като родителски контрол и известна като Family Pairing, не изисква възрастен, който наблюдава акаунта на дете, да бъде потвърден като действителен родител или настойник на детето, каза DPC. Пропускът означаваше, че теоретично всеки възрастен може да отслаби гаранциите за поверителност на детето, каза регулаторът.

TikTok представи Family Pairing през април 2020 г., позволявайки на възрастни да свързват своите акаунти с детски акаунти, за да управляват времето на екрана, да ограничат нежеланото съдържание и да ограничат директните съобщения до деца.

Решението на DPC дава на компанията три месеца да коригира нарушенията си и включва официално порицание.

TikTok не отговори веднага на искането на CNN за коментар.

„Вече не е от значение“

Но в публикация в блог в петък компанията каза, че „с уважение“ не е съгласна с няколко аспекта на решението.

„Повечето от критиките към решението вече не са уместни в резултат на мерките, които въведохме в началото на 2021 г.“, написа европейският шеф на TikTok за поверителност Илейн Фокс.

Промените, направени от TikTok в началото на 2021 г., включват правене на съществуващи и нови акаунти частни по подразбиране за потребители на възраст от 13 до 15 години, каза Фокс. Тя добави, че по-късно този месец „ще започнем да пускаме преработен поток за регистрация на акаунти за нови 16- и 17-годишни потребители“, който по подразбиране ще използва частни настройки.

TikTok не каза, че Family Pairing сега ще проверява връзката на възрастен с детето. Но компанията каза, че функцията е била подсилена с течение на времето с нови опции и инструменти. Той добави, че нито една от констатациите на регулатора не заключава, че мерките за проверка на възрастта на TikTok нарушават законодателството на ЕС за поверителност.

През април TikTok също беше глобен в Обединеното кралство за редица нарушения на закона за защита на данните, включително злоупотреба с лични данни на деца.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР