Голям брой хора се явиха на безплатен преглед в Клиниката

...
Голям брой хора се явиха на безплатен преглед в Клиниката
Коментари Харесай

Случаен профилактичен преглед се оказва спешен случай в УМБАЛ „Свети Георги“

Голям брой хора се явиха на безвъзмезден обзор в Клиниката по ендокринология и заболявания на обмяната в УМБАЛ “Свети Георги ” ЕАД – Пловдив, оповестиха от здравното заведение.

Засилен интерес имаше още преди 09:00 сутринта, когато започнаха прегледите. До 14:00 часа към този момент бяха минали 84 пациенти, от тях 7 мъже на междинна възраст 63 г.; възрастов диапазон от 29 година до 84 година и 77 дами – ср. възраст 53 г.; възрастов диапазон от 22 година до 85 година Въпреки огромния напор, положителната организация от страна на екипа от клиниката не забави пациентите.

При към 30% от миналите за консултация пациенти беше осъществена ехография на щитовидна жлеза . Нормален ехографски облик на щитовидната жлеза и липса на патогенен развой съгласно клиничния обзор се откри единствено при 6 от тях.

Дори се наложи да бъде призната по неотложност пациентка .

“Една болна беше диагностицирана с подостър вирусен тиреоидит и беше призната по неотложност в клиниката. Стартирахме незабавно лекуване с парентерални глюкокортикоидни препарати ” , споделя началникът на клиниката проф. доктор Мария Орбецова . Състоянието на пациентката не търпяло отсрочване и е чист шанс, че е решила да пристигна на безплатните прегледи, проведени от клиниката.

От миналите за обзор пациенти 54 са ориентиран за планов банкет към клиниката – към 10% от тях в по-бърз порядък за идната седмица, а останалите в границите на към 1 месец съгласно тяхното положение. Основна причина за нуждата от по-подробни проучвания в границите на КП или АПр са към този момент открити болести на щитовидната жлеза, налагащи в допълнение диагностично уточняване или смяна в лечението. В 10-15% от случаите е зародило клинично подозрение за налично, недиагностицирано досега нарушаване на щитовидната функционалност , а в други – за в допълнение ендокринно разстройство.

“Някои пациентки бяха запланувани за проучване на хормони на половата ос и/или уточняване съществуването на метаболитни нарушавания, инсулинова устойчивост и хиперандрогенни положения, за които се ориентирахме от в детайли снета анамнеза и общ обзор ”, споделя още проф. Орбецова.

И добавя, че клиничните прегледи са минали при доста добра организация от страна на екипа на клиниката.

“Работеха редом няколко кабинета, в това число ехографският, който беше най-натоварен, само че с авансово селектирани при консултативния обзор пациенти. Не се сътвориха условия за скупчване на пациентите и дълго изчакване, макар огромния интерес и предпочитание за обзор. Дошлите за консултация хора изрекоха признателност на екипа за положителното обслужване ”, споделя още началникът на клиниката.

Не екипа му прави усещане, че при доста от миналите пациенти в никакъв случай не е осъществявано целеустремено проучване на щитовидната жлеза , а са налице някои насочващи недоволства и клинични признаци. При други е зародило подозрение за съществуване на друго главно хормонално или метаболитно нарушаване, което постанова в допълнение целеустремено проучване, отвън уточняване функционалността на щитовидната жлеза. Една част от пациентите са имали сложена диагноза и прилагано лекуване, само че са търсели профилирана консултация с оглед възможна нужда от смяна.

“Профилактиката е доста значима, защото ранната и вярно сложена диагноза подсигурява сполучливо лекуване. По-голямата част от болесттите на щитовидната жлеза могат напълно да бъдат излекувани или да бъде реализирана трайна ремисия чрез коренно лекуване (оперативно, с радиойод) или лекарства. Тук спадат подостър и изострен тиреоидити, постпартална тиреоидна дисфункция, дифузни и възлести гуши, Базедова болест, токсични аденоми, базедовифицирани гуши. Други, протичащи с понижена функционалност, като ендемични и спорадични гуши, автоимунен тиреоидит на Хашимото, могат да бъдат дейно лекувани със заместително лекуване, което да обезпечи на пациентите положително качество и дълготрайност на живот. При съществуване на рискови фактори на заболяване на щитовидната жлеза, може рано да се обърне внимание за вероятно закъснение или попречване възникването на последните с подобаващи ограничения. Категорично, своевременното разкриване и съответното лекуване ще профилактира затруднения на болесттите на щитовидната жлеза с увреждане на други органи и системи, ще насочи вниманието към диагностициране на съпътстващи болести, най-често асоциирани с тиреоидните ” , сподели експертът.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР