Голям блок се е отчупил от най-големия останал леден шелф

...
Голям блок се е отчупил от най-големия останал леден шелф
Коментари Харесай

Най-големият леден шелф в Гренландия се топи

Голям блок се е отчупил от най-големия останал мразовит шелф в Арктика - 79N - в североизточна Гренландия, съобщи Би Би Си.

Откъснатата секция е с повърхност от 110 квадратни километра. Сателитни фотоси демонстрират, че тя се е разрушила на голям брой дребни части.

Загубата е следващото доказателство, съгласно учените, за бързите промени в климата, които се случват в Гренландия.

„ Атмосферата в този район се е затоплила с към 3 градуса по Целзий от 1980 година насам. А през 2019 и 2020 година регистрирахме рекордни летни температури ", съобщи доктор Джени Търтън, полярен откривател от немски университет.

79N е с дължина жестоко 80 км и широчина 20 км и е плаващият челен завършек на ледения поток на Североизточна Гренландия.

На сателитните фотоси се виждат също по този начин огромен брой разтопени езера върху повърхността на ледения шелф. Наличието на толкоз течна вода постоянно е проблем за ледените платформи. Попадането на водата в цепнатини може да помогне за разцепването на леда.

Океанографи също са документирали по-топли морски температури, което значи, че леденият шелф съвсем сигурно се топи и изпод.

79N стана най-големият мразовит шелф в Арктика относително неотдавна, откакто ледникът Петерман в Северозападна Гренландия загуби огромна част от площта си през 2010 и 2012 година.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР