Goloka е идея и движение на хора с алтернативно мислене.

...
Goloka е идея и движение на хора с алтернативно мислене.
Коментари Харесай

Николай Геранлиев – Gerata: Искаме да покажем цялата палитра и нюанси на хип-хоп културата

Goloka е концепция и придвижване на хора с различно мислене. Появява се в България преди повече от 4 години като създатели са графити актьорът Nasimo, моделът и дизайнер Ива Янкулова и хип-хоп актьорът Gerata. В превод от санскрит терминът значи „ планета на любовта, хубостта и щастието”. Следните съставки ще бъдат открити на първия Goloka festival, който ще се организира на 3 и 4 август на огромната поляна до Петропавловския манастир „ Св. Св. Петър и Павел” край Лясковец. За да научим повече за събитието, беседваме с един от уредниците Николай Геранлиев – Gerata.



Как се роди концепцията за GOLOKA FESTIVAL и кой спомогна тя да се реализира?

Идеята се роди напълно естествено и непринудено, защото ние имаме предпочитание да се събираме и сътрудничим с разнообразни актьори, с цел да творим дружно. Тази година честваме 5 години GOLOKA WEAR и взехме решение, че е пристигнал моментът нашата концепция да се материализира на по-мащабно равнище.

Както знаете, сходно събитие изисква огромна организация и съгласуваност, надлежно има потребност от поддръжка от друго естество. В първото издание на GOLOKA FESTIVAL наш съорганизатор и сътрудник е звукозаписна компания ZANIMATION. Специално желаеме да благодарим на община Лясковец за местоположението, на която ще се организира фестивалът. Освен това, защото доста харесаха нашата концепция за GOLOKA FESTIVAL, Jagermeister също взеха решение да ни поддържат. Замесени са още доста други другари и медийни сътрудници, които ни поддържат с огромно предпочитание и възторг. Ще изброя някои от тях: 50stotinki.com, Йомрук, One More Frame, БАЗА, The Barber Shop Sofia, OCB, Kloshar Bags, Young Artist, Omerta Thugz и доста други. Благодарности на всички!!

Фестивалът ще продължи два дни и на сцената ще се качат над 20 актьори. Какво можете да ни кажете за тях?

Решихме да представим хип-хоп сцената такава, каквато е в цялостното й многообразие и нюанс. Без да разделяме и да слагаме етикети. Нека има за всеки по нещо. Няма по какъв начин, макар желанието ни, да поканим всички актьори едновременно, само че в идващите издания се надяваме да предоставим сцена на всеки един, който има предпочитание.

Искаме да излезем от рамки и ограничавания по отношение на другите течения в хип-хоп културата. Идеята е да покажем цялата й палитра и нюанси. На сцената на GOLOKA FEST ще излязат както комерсиални, по този начин и ъндърграунд реализатори, танцьори, диджеи и графити актьори. Ще има веселба, ще има шоу, ще има храна както за тялото, по този начин и за душата. Общо взето едно многообразие и обилие от позиция на изкуството.

Как представихте българските хип-хоп просвета и аудитория на задграничните реализатори, които за пръв път ще се срещнат с нея?

Хип-хопът си е хип хоп, където и да иде човек. Има персонално мнение, позиция и обръщение. Няма езикова преграда за музиката - тя се усеща. Хубаво е да се схваща защо приказва съответният реализатор, с цел да се добие повече изясненост, само че, както към този момент загатнах, музиката се усеща. Специално при тазгодишните ни посетители от Македония и Англия, нямаше потребност от особено показване на българския хип-хоп, защото те са гостували и преди у нас, имат наблюдения, опит, както и взаимни планове с български актьори. За нас е голяма наслада и чест, че ще си имаме актьори от чужбина, които да обогатят още повече по този начин или другояче разнообразния лайнъп.

Хип-хопът като просвета включва няколко детайла. На сцената ще излизат DJ-и и MC-та (рап-изпълнители), само че по какъв начин ще бъдат показани брейкденсът и графити артът?

Графити сцената ще бъде показана от Glow, Epik, Grey и Self. В рамките на 3 дни, те ще изрисуват 50 метрова подпорна стена в гората, под манастир „ Св. Св. Петър и Павел “. Момчетата ни оказват огромна поддръжка, доста почитание за тях. Относно брейкденсът, нещата стоят по този начин:

Жури на батълите ще бъдат:

1.The Boss(Pop&Row)

2.Susla(Sleepwalking)

3.Shifura(Monstribe)

Музика:Dj Skill(SoulSearchin)

8 от най-хубавите крюта ще се изправят в директна елиминация:

1. Fling&Steady(Footprince)

2. Kaqta&The Kid(Monstribe)

3. Freax&Flash

4. Lalri&Venkata(NoNameCrew)

5. Fluen&Spago(FlowTron)

6. Spa&Mitaksky(HD Rockers)

7. Trixter&Faun

8. UNTIEDMINDS

Награден фонд за:

1-во място: Парична премия от 600 лева + Goloka Wear

2-ро място: Рекламен видео клип + Goloka Wear

3-то място: Goloka Wear

Концертната част ще бъде в двете вечери. Какви занимания са планувани за гостите на фестивала денем?

В събота - вторият ден от фестивала, ще събудим телата на нашите посетители с приятна йога към 9:00 часа. След това в 11:00 часа ще се организира лекция на Еленко Ангелов на тематика „ рЕВОЛЮЦИЯ в съсЗНАНИЕ “ (#elenkoangelov). В 15:30 ще се организира Киртан – това е музика за душата, която ни придвижва в една по-спокойна и уравновесена атмосфера, а малко по-късно в 16:30, нашият другар Мадва ще ни поговори малко повече на тематика „ Контрол над мозъка със тон “. Освен тези забавни събития, ще можете да седнете на столовете на The Barber Shop Sofia и да се подстрижете или оформите брадата си гратис при тях, също по този начин ще имате варианти да спечелите и награди. Ще разполагаме с джаги и други развлекателни игри. Освен всичко това ще има светлинно шоу с NiKita и разнообразни уъркшопи, само че повече инфо на място.

Като погледнем местоположението, определена за GOLOKA FESTIVAL, няма по какъв начин да не си напомним за времето на Nature All Hip-Hop fest. Явява ли се новото събитие директен негов правоприемник и можем ли да чакаме и от него да се трансформира в най-големия годишен хип-хоп фестивал?

Да, по този начин е. Първите 5 издания на Nature All Hip-Hop Fest се организираха на същата локация. След това уредниците смениха местоположението с друга. Nature All Hip Hop е един прелестен фестивал, на който аз персонално имах достойнството за пръв път да изляза на сцена пред аудитория и да показва себе си и творчеството си, за което постоянно ще изпитвам дълбока признателност към Bluntbashment Foundation и особено към основните уредници - Мирослав Мошев и Калоян Георгиев, както и към Младен Кънчев, който ме предложения да вземам участие за първи път. За страдание този фестивал не се е провеждал от 3 години и мощно се надявам уредниците да се стимулират и да продължат да го провеждат.

Имаме потребност от повече такива юношески фестивали. Това са трамплини за подрастващите актьори и места, където можеш да се обогатиш и срещнеш доста нови и забавни хора. Дали сме наследници? До някаква степен, да. Все отново става дума за една и съща просвета, въпросът е кой по какъв начин я показва. Има и други събития от сходно естество като: Back to The Unity, Spirit of Bourgas, Hip Hop Souls и доста други.

Според мен най-важно е сцената да се развива. На същия принцип са и фолклорните фестивали. Те също имат предшественици и наследници. Това е просвета и тя би трябвало да се съхранява, развива и обогатява. Дали GOLOKA FEST ще се трансформира в най-големия годишен хип-хоп фестивал у нас няма по какъв начин да кажем, само че предпочитание ИМА.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР