Големият въпрос пред Пловдив е образованието, подготовката на квалифицирани кадри

...
Големият въпрос пред Пловдив е образованието, подготовката на квалифицирани кадри
Коментари Харесай

Общината и бизнесът ще подпомагат дуалното обучение

Големият въпрос пред Пловдив е образованието, подготовката на квалифицирани фрагменти и развиването на пазара на труда. Това съобщи заместител кметът на града Стефан Стоянов по време на среща на представители на бизнеса и висшите образователни заведения.

Затова главният фокус на политиката на община Пловдив и фирмите от клъстър Тракия икономическа зона е да подкрепят професионалното обучение посредством дуалните образования, където компании и учебни заведения работят дружно в дадена компетентност и ориентират прагматично професионалното обучение,

Дуалните паралелки през образователната 2019/2020 са 17 и зад тях стоят 40 компании.Дуалното образование подсигурява адекватност и модерни знания, покрай производството и метода на работа, както и добре готови младежи, които приключват междинното си обучение.

На срещата бяха показани разнообразни начинания и планове. Един от тях бе показан от Спасена Генчева, шеф на Хайкадинфотех, коятообясни, че дружно с Технически университет – София, клон Пловдив до няколко месеца ще започват лаборатория за образование на инженер-конструктори, които ще бъдат готови за потребностите на фирмите от ТИЗ.

Целта на сходни начинания и взаимни планове сред университетите и бизнеса е дуално образование и подготовка на квалифицирани фрагменти във висшето обучение.

Предстои построяването на ефикасна система за инженерно образование и подготовка за избрани действия Фирмите и просветителните институции към този момент работят по осъвременяване на образователните проекти и основаване на районни центрове за инженерна подготовка.

Представители от ВМЗ – Сопот споделиха своя добър опит и във връзка с поддръжка на възпитаници от дуални паралелки, като им обезпечават база за практическо образование. Всяка година поддържат и студенти въз основа на построена стажантска стратегия.

Проф. доктор Въльо Николов, шеф на пловдивския филиал на ТУ - София описа за сполучлива процедура за дуално образование на студенти, учащи се по инженерни специалности, които са специализирали в цех „ Арсенал “. Следващата сходна полемика ще се организира в Аграрния университет.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР