Големият учен проф. Христо Белоев, който вече три мандата е

...
Големият учен проф. Христо Белоев, който вече три мандата е
Коментари Харесай

Проф. Христо Белоев – Целеустременият

Големият академик проф. Христо Белоев, който към този момент три мандата е ректор на Русенския университет “Ангел Кънчев ”, а също така е и началник на Общинския съвет в града, стана на 60 години.

Кое е общото сред световноизвестния оперен бас Никола Гюзелев, футболната легенда Кирил Ракаров, най-дългогодишния шеф на Националния институт по криминалистика и криминология проф. Костадин Бобев (35 година – от 1975 до 2010 г.) и на сегашния ректор на Русенския университет “Ангел Кънчев ”? Родното място Павликени! Съдбата на една от най-ярките персони от Павликенския край – Христо Белоев, е неоспоримо доказателство, че човешкият живот е обединен, неразделен в своето развиване, а когато то е и възходящо, остават на назад във времето тестванията на превратната орис, която може да стори загради пред надарения човек.

Въпреки че випускът на родените през 1958 година “вървеше ” една година след нашия в главното ни учебно заведение “Климент Охридски ” в Павликени, запомнил съм Христо като безсънен юноша с разгорещен взор. Христо Белоев се записа в влиятелния Техникум по машинизация на селското стопанство “Цанко Церковски ” и в избора си на специалността “механизация на селското стопанство ” демонстрира може би най-характерната си линия на предстоящ учен-изследовател: целеустремеността.

Тя го води в Русенския университет, където през 1984 година приключва с цялостно отличие и премия “Златна значка ” специалността “Селскостопанска техника ”. Следват години на научно надграждане и израстване, през които младият академик бързо се постанова като влиятелен експерт в прекомерно характерни области: планиране на земеделска техника, комбинирани работни органи и комбинирани машини; проучване и тествания на земеделска техника; ерозия и противоерозионни технологии; енергийна успеваемост и екология, и още ред други.

В епохата на Google и интернет всеки може да се наслаждения на десетките страници, които съдържа научната и кариерна биография на тази креативна персона. Не може да се подмине обаче най-същественото – признанието, което Христо Белоев получава от своите сътрудници. През 1992 година е признат с конкурс за помощник, а единствено след 15 години колективът на Русенския университет му гласоподава доверието да бъде ректор (2007), откакто преди този момент изкачва по реда си неизменимата академична подчиненост: от началник на катедра до декан на Аграрно-индустриалния факултет.

За безспорните му качества на ръковдител с необятен обсег и гений да поддържа връзка с хората, най-красноречив е фактът, че той е избран отново за втори мандат, а по стичане на събитията от февруари т.г., член кор. проф. Христо Белоев е за трети път ректор на Русенската Алма матер. По волята на своите сътрудници към сегашния миг ръководи и Академичния съвет. А по волята на своите съграждани от Русе, след последните локални избори е ръководител на Общинския съвет. За себе си обаче е безапелационен: той се е посветил на университета. От зрелостта на шейсетте си години споделя: “Аз съм правилен единствено на една партия, единствено на една идея и моята партия-кауза е УНИВЕРСИТЕТЪТ! ”.

Малцина знаят обстоятелството, че на последните парламентарни избори, откакто бе определен за депутат от Русенски изборен регион, той се отхвърли от мандата си и то в името на академичната идея. Едва ли измежду десетките университети, които се нароиха у нас в последно време, пък и измежду другите, със солидна история, през последните трийсетина години може да се уточни различен подобен обичан и от студенти, и от преподаватели началник.

Целеустремеността му, съчетана с високия пост, води до предстоящо ползотворни резултати, които издигат интернационалния престиж на университета. По негова концепция немският канцлер Ангела Меркел е удостоена с купата почетен лекар на Русенския университет (2010). Личното му другарство с канадския българин Игнат Канев е материализирано с допустимо най-богоугодно дело – милионерът от Русенско подарява средства, с които в университета се построява Канев център – образец за щедрост и най-верен път като по какъв начин може да се развива едно висше учебно заведение в България през XXI век.

За престижа на духовния храм, който управлява, голям принос има персоналното му присъединяване в десетки научни конгреси по света, стотиците изявления в най-престижни издания, участия в сформира на държавни делегации с решение на Министерски съвет, където експертността му е високо ценена от задграничните сътрудници. Само купите “доктор хонорис идея ”, с които е почетен, за момента са девет – от най-престижни международни университети и академии.

Съдбата на индивида Христо Белоев опровергава библейската назадничавост, че “никой не е приет за оракул в родното си място ”. На попрището жизенено в средата, още преди години, той е почетен като “почетен жител на Павликени ”. Подобно самопризнание получава в Русе и в Разград.

Шейсет години са младенческа възраст за академичната дълговечност, към която член-кореспондент Христо Белоев изцяло справедливо се е устремил. По-важното е, че в негово лице българската научна общественост за следващ път свети с ярка персона: високо квалифициран експерт по обучение, академик по предопределение и одобрен началник по самопризнание.

Меркел поздрави юбиляря

Лично немската канцлерка Ангела Меркел изпрати писмо на проф. Христо Белоев за неговата 60-а годишнина. Самата тя е доктор хонорис идея на Русенския университет. “Щастието се състои от голям брой “камъчета ”, представящи щастливи моменти, които всеки човек съхранява в своите мемоари от виталния си път. Този, който влага същинско изкуство в направляването на живота си, съумява да събере тези мозаични камъчета в една картина, предизвикваща наслада и възхита. Бъдете Вие един занаятчия в това изкуство ”, написа Меркел в поздравлението си към професора.

ЗА него

Той е душата на компанията

Професор Белоев е извънредно проведен и дееспособен във всяко едно отношение – като началник, ректор и ръководител на Общинския съвет в Русе. Той е необикновен човек – постоянно е душата на компанията с песните и всичко останало. Приятелството му е чест за всеки във всяко отношение, постоянно е правилен, изпълнителен и радушен.
Проф. Любен Тотев – ръководител на Съвета на ректорите, ректор на МГУ

С харизмата на началник

Човек, роден с харизмата на началник. Личи от насъбрания опит и от това, което е направил за Русенския университет. Генерира и реализира хрумвания за бъдещето на универитетското обучение. Държи пулса на образованието, науката и бизнеса. И постоянно е в крайник с новостите, което го прави прочут и надалеч зад рамките на страната. Той е безрезервен брачен партньор, татко и същински другар.
Проф. Димитър Греков, Аграрен университет в Пловдив

Широко скроена персона

Познавам го от съвсем 15 години и постоянно ми е правил усещане с експедитивността си, ерудицията и огромното си умеене на админ и началник. Той е превъзходен експерт, от хората, за които българинът споделя: необятно скроена персона. Като човек е светла персона, раздава се изцяло и гледа на хората като на свои близки, търси способи по какъв начин да се решат проблемите, а не претекстове по какъв начин нещо не може да стане.
Проф. Георги Михов – ректор на ТУ

Скъп посетител на празниците ни

Професор Белоев в никакъв случай не е прекъсвал връзката с учебното заведение, което е приключил. И в този момент той е безценен посетител на празниците ни, както и правилен другар и сподвижник в делниците. А ПГАТ “Цанко Церковски ” е място, където се срещат учебно заведение, бизнес и университет. Партньорството ни с Русенския университет е извънредно ползотворно.

Миглена Желязкова – шеф на Професионална гимназия по земеделски технологии в Павликени
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР