Големият проблем със зеления преход е, че сме поели едни

...
Големият проблем със зеления преход е, че сме поели едни
Коментари Харесай

Мартин Владимиров: Домакинствата харчат много електроенергия заради ниската енергийна ефективност.

Големият проблем със зеления преход е, че сме поели едни задължения, които ни е доста мъчно да осъществим. Това сподели Георги Вулджев - Експертен клуб за стопанска система и политика, в предаването „ Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия.

ВЕИ създават електрическа енергия в летните месеци, когато е минимум потребна. „ Цената пада ужасно доста. След това цената скача доста вечер, когато разчитаме на ТЕЦ-овете. Колкото повече вложения вършим във ВЕИ, се отваря една ножица сред цените в един часови диапазон от деня и различен и това основава спомагателни разноски. Това би трябвало да се контролира ", изясни той.

Мартин Владимиров от Центъра за проучване на демокрацията уточни, че въглищните централи създават електрическа енергия при цени, които са два пъти по-високи от междинните цени на пазара. „ Цената вечер е висока не поради въглищните централи, а тъй като тогава се почиства пазарът с най-скъпите източници на електрическа енергия - природния газ и въглищата. Въглищата са неконкурентоспособни на процедура и единствената причина да произвеждаме електрическа енергия от тях е поради дотации. Ние плащаме 1 милиард евро, с цел да могат въглищните централи да действат. На процедура след 2025 година всички тези дотации няма да могат да се ползват и на процедура тези централи ще затворят ", изясни той.

По думите му политиците заблуждават обществеността и миньорите и енергетиците, че ТЕЦ-овете могат да действат до 2038 година, а това е невероятно.

Големият проблем по думите му е, че семействата харчат доста електрическа енергия поради ниската енергийна успеваемост.

ПАВЕЦ „ Чаира " би трябвало незабавно да бъде ремонтирана, акцентира Владимиров.

В момента рискуваме да загубим 6 милиарда евро, в случай че не осъществим заложеното в ПВУ и проекта за обективен преход.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР