Големият проблем на сектора ни е кадровият. В болниците работят

...
Големият проблем на сектора ни е кадровият. В болниците работят
Коментари Харесай

Шефът на НЗОК разкри най-големия проблем в здравеопазването

Големият проблем на бранша ни е кадровият. В лечебните заведения работят най-вече " ниски " хора и " високите " над тях не им разрешават да си правят работата. Когато изникне проблем, " ниският " началник не може да се оправи с него.

Това сподели в предаването " Лице в лице " по БТВ шефът на НЗОК доктор Дечо Дечев, който разяснява вчерашното изявление на депутата от Българска социалистическа партия проф. Георги Михайлов. " Прекалено се забавиха дейностите на министерството за лечебните заведения, където има проблеми. При лечебните заведения, които се ръководят погрешно, от дълго време трябваше да бъдат взети решения. Известни са ми политики на шефове на лечебни заведения, които пренасочват средства за избрани лекувания към други действия в тези лечебни заведения, които носят доста по-големи облаги. По този метод може да се принуждават пациентите да заплащат от джоба си за действия, които НЗОК заплаща. Касата няма по какъв начин да ревизира това. Ние сме длъжни да осигурим средства. Шефовете на лечебните заведения би трябвало да ревизират тези неща. НЗОК е дала повече пари за лекуване на пациенти през 2019 година спрямо 2018 година макар че пациентите са по-малко ", разкри доктор Дечев.

" Касата не носи отговорност за неналичието на избрани медикаменти на пазара. Ние сме длъжни да заплатим медикаментите, само че в случай че някой забрани на производителя да усили цената на лекарството си, той просто го изтегля от пазара. НЗОК не може да носи отговорност за това. Вчера проф. Михайлов показва популизъм, тъй като той доста добре знае по какъв начин се случват нещата. Понякога обаче си вкарваме автоголове, като твърдим сходни популистки неща. Пак ще повторя, че първият в редицата би трябвало да е по-висок ", сподели още шефът на НЗОК.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР