Големият проблем е, че законът, според който се дава помощ

...
Големият проблем е, че законът, според който се дава помощ
Коментари Харесай

Киноиндустрията ни отново повдигна въпроса с държавното финансиране

Големият проблем е, че законът, съгласно който се дава помощ от страната за изработка на български филми, е доста остарял. Освен това, парите се разпределят от членове на комисии към Изпълнителна дирекция " Национален кино център " (НФЦ), като тези членове са представители на асоциации, които не са нищо повече от един имейл. Това съобщи режисьорът Виктор Божинов, един от създателите на следващото писмо против метода на държавно финансиране на българско кино. Припомняме, че Божинов е създател на кино лентата " Възвишение ".Писмото е подписано още от Стефан Командарев, Мартичка Божилова, Росица Вълканова, Камен Калев, Адела Пеева, Тонислав Христов, Ралица Петрова, Илиян Метев, Теодор Ушев, Самуел Финци и други.
Божинов изиска избистряне на критериите за метода на предопределение на така наречен художествени комисии и на критериите, по които се избират планове. Той съобщи пред Нова телевизия, че " изтъкнати дейци " дефинират за кой план какви пари отиват и дали изобщо отиват пари, само че въобще не е ясно по какви критерии тези дейци заемат място в комисиите. Режисьорът добави, че 4% от Брутният вътрешен продукт на България идва от креативната промишленост, а от този Брутният вътрешен продукт едвам 1% се връща назад в промишлеността.
Общо взето сме на едно и също мнение, отвърна новият шеф на НФЦ Жана Караиванова, която подсети, че имало към този момент работна група за смяна на закона. Има такива образци, има и противоположни образци, уклончиво сподели Караиванова по отношение на изказванията, че се дават пари на " наши хора ". Тя призна и, че " едни и същи членове са във всички асоциации ", само че отвърна, че това се случва въз основата на закон, който би трябвало да бъде изменен. Новият шеф на НФЦ
Според Караиванова парите за българско кино са доста малко и сполучливите филми са такива поради упорството на основателите им. Тя сподели и, че " Възвишение ", " Вездесъщият " и " Воевода " са получили помощ от страната.
Проблем не от през вчерашния ден
Още през лятото на предходната година Actualno.com поговори по тематиката с режисьора Цветодар Марков. Тогава се приготвяше законопроекта за смяна на Закона за филмовата промишленост (ЗФИ), за който в този момент Жана Караиванова сподели, че учудващо останал " на втора чернова " и не помръдва. Тогава Марков изясни, че подготвяните промени се вършат " на мрачно " и никой в българската киноиндустрия не е схванал за тях. Конкретно режисьорът уточни, че с плана се желае унищожаване на термина " нискобюджетен филм ", който да се размени с " сложен филм ". Според него по този начин ще има равнене и всеки филм ще може да мине като " сложен " т.е. да вземе особено финансиране.
По времето, по което Actualno.com приказва с Цветодар Марков, някогашният шеф на НФЦ Павел Васев популяризира скандално и яростно писмо, в което уточни имената на няколко продуценти, които, съгласно него, са обсебили българското кино. Става въпрос за Владимир Андреев, Галина Тонева, Виктор Чучков и Иван Павлов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР