Големият печеливш на тези избори е Има такъв народ, губещи

...
Големият печеливш на тези избори е Има такъв народ, губещи
Коментари Харесай

Политологът Ирена Тодорова пред Dir.bg: При нови избори ГЕРБ отново ще бъдат първа сила

Големият печеливш на тези избори е " ИТН ", губещи са жителите, които по всичко проличава ще не престават да живеят в политическа рецесия. Твърде евентуално е да има избори 2 в 1 наесен, при които наподобява Трифонов ще загуби актуалната си сила и ГЕРБ ще бъдат първа политическа мощ.

Това съобщи в изявление за Dir.bg политологът от Нов български университет Ирена Тодорова. Тя разяснява още метода, по който бе препоръчан проектокабинетът на Трифон и неговия състав.

- Готов ли е към този момент Слави Трифонов да се трансформира в систематичен политически фактор, откакто този път предложи кабинет?

- Мисля, че той изобщо не желае да влезе в ролята на систематичен състезател. Това проличава и от отхвърли му да поеме цялата политическа отговорност. От една страна, отхвърли да бъде депутат, от друга - да бъде министър председател. Въобще, прибързаното оповестяване на кабинет издава по-скоро отвод от ръководство, в сравнение с дълготрайни държавни планове. Към всичко това бих добавила и особения метод на връзка с гласоподавателите, с медиите, с политическите партии, с всички ни. Тази липса на разговор и предвидимост на политическите му планове е обезпокоителен сигнал, който не трябва да бъде подценяван. Липсата на разговор с евентуалните му сътрудници от " Да, България " и " Изправи се! Мутри вън! " също прави усещане, защото точно тези две обединения ловко бяха пакетирани като част от бъдещата управническа формула, като част от смяната на политическата система. В предлагането на Трифонов не наподобява да са спазени базовите салда, нужни за едно устойчиво ръководство. Каква е управническата стратегия, с кой я осъществя, при какви условия? Това са все въпроси, на които аз не виждам явен отговор. Наред с това този едноличен метод изненадва, нали точно Слави Трифонов се бореше против " едноличната власт " на Борисов, не разбирам с какво методът му се разграничава.

Поради тази причина, аз не мога да си показва, че Трифонов би желал да бъде претопен и питомен от системата, да стане част от самата нея. Цялото му държание наподобява антисистемно, само че опаковано с една особена угриженост за България, с други думи той отделя страната от страната. Трифонов желае да разбърка картите, да задълбочи хаоса, това прави той. Крие се зад лицата на млади и образовани хора, които пуска напред да оберат негативите, които нямат нищо общо с тях и положителните им биографии.

Друго, което съгласно мен се пробва да направи, е да изкара от неговия терен, по този начин наречените протестни партии. Иска да ги пакетира, като от антисистемни ги трансформира в систематични. В такива, които са били на страната на статуквото поради отказаната поддръжка за кабинета му.

- Имат ли учредения рецензиите към метода на предложение на прокетокабинета?

- Имат, несъмнено, съображение по няколко аргументи. В демокрацията към момента съществуват базови правила за държание. Първо би трябвало публично да бъдеш разгласен за победител. Второ да имаш търпението да ти бъде връчен мандатът. И трето да си наясно какъв брой " тежиш ". Да притискаш до стената всички, а да имаш по-малко от 10 % от публичното доверие, е особена политическа надменност. С други думи, Слави Трифонов наподобява, връщам на предходния въпрос, като човек, който не зачита системата, било тя и демократичната. За него има нови правила, които той основава в този момент, сега, те са оттатък познатите. Той е новият монарх, той е този който дефинира метода, по който ще действа политическата система. Ако приемем, че това ненапълно е правилно и е обвързвано с неговата персона на алфа водач, който желае да управлява и да държи всичко в ръцете си, то няма по какъв начин да не разгневи другите политически субекти.

Знаете ли, даже когато Борисов, на предходните избори, предложи своя проектокабинет от болничното заведение, в непоходящо за " ритуала " облекло, беше поканил кандидат-министрите на масата при себе си, те бяха там. При Трифонов даже това не се случи, всичко беше фасадно, на запис, със фотоси на лица, без физиономии. Неговата антисистемност проличава и по отхвърли му да приказва през обичайните медии.

Facebook не е регламентиран като медия. Да, инструмент е на директната народна власт, медиатор е сред жителите и политиците, тъй като е най-ярката и употребена платформа, само че все пак не е медия. Кой приказва там и посредством какви тласъци, не е въпрос за занемаряване.

- Каква е вашата оценка за състава на оферти проектокабинет и 13-те точки от Слави Трифонов?

- На пръв прочит това наподобяват интелигентни, младежи, някои с по-голям опит, други с не до такава степен, от позиция на показаните биографии. Изглежда напълно порядъчен и квалифициран екип. Аз обаче нямам доверие, че специалистите могат да вземат решение безусловно политически проблеми просто тъй като са приключили западни университети. Те не са се явявали на избори, не са получили поддръжка от хора, пред които да носят отговорност. Не знам до каква степен познават пулса на системата ни, на проблемите на терен на елементарните хора, като с това не споделям, че няма да се оправят. Но като цяло обсегът се измести от другите персони вътре в кабинета и се насочи най-вече към фигурата на Николай Василев. Той наподобява да е този дирек към който реакциите гравитират. От една страна Николай Василев е с несъмнено удивително CV, само че въпреки това той е част от системата. Този подробност основава спор - системност/антисистемност.

Иначе, като цяло, кабинетът, наподобява добре. В този вид или няма да мине, или няма да издържи дълго. Не тъй като недооценявам хората в него, в противен случай, тъй като не мога да си показва по какъв начин ще се удържат балансите вътре в Народното събрание.

- До този миг всички политически сили отхвърлиха да поддържат проектокабинетa, въпреки и процедурата по връчването на мандатите да не е към момента задействана. Kаква е вашата прогноза от тук нататък - вървим ли стремително към последващи избори през есента редом с президентските?

- Можем да отправим единствено хипотези. Мисля, че няма да мине в Парламента. Изглежда служебният кабинет ще изкара до есента и ще вървим към нови избори дружно с президентските. Разбира се има вид и да бъде оставен да поработи известно време и обществено да се " самоубие ". Партиите и жителите са изморени, никой не желае нови избори, само че все пак обстановката е сложна и евентуално ще принуди политическите елити, още веднъж да стегнат редиците.

- А на кого допускате, че президентът Радев ще връчи третия мандат, в случай че се стигне до там?

- Румен Радев наподобява да играе по разпоредбите и не мисля, че би прескочил Корнелия Нинова, връчвайки мандат на Христо Иванов. Подозирам, че в случай че се стигне до там, мандатът ще бъде връчен по-скоро на Българска социалистическа партия. Българска социалистическа партия по редица аргументи не наподобяват в положение да създадат кабинет. Не мога да си показва кабинет на националното избавление с ГЕРБ и Движение за права и свободи, това би било самоубийствено и за трите партии. Ще е забавно да забележим обаче Българска социалистическа партия какво ще предложат, откакто показаха подготвеност за някаква форма на държавно управление.

- Има ли печеливш на тези избори и какво прогнозирате на вероятно последващи за политическите сили?

- Очевидно Слави Трифонов е печеливш на тези избори, тъй като в последна сметка получи най-голяма поддръжка от българските гласоподаватели. Изглежда най-големият губещ сме ние всички жители, тъй като продължаваме живот в политическа рецесия и незадоволеност от представителството ни в Народното събрание. Ниската изборна интензивност е гласовит пестник за всички политици, които наподобява от ден на ден се отчуждават от гласоподавателите. Така че губещите сме ние, тъй като това визира всекидневието ни и метода ни на живот. Печелившият несъмнено е " ИТН ".

- При избори през есента няма ли хората да са още по-отвратени и ще има ли смяна на сегашната настройка?

- Аз не виждам по какъв начин ще стане по-различна. Може би ще се извърнат функциите, коства ми се, че поради умората от това, че протестните партии не могат да осъществят властта, хората още веднъж биха се обърнали към познати за тях партии. Смятам,че ГЕРБ биха имали по-голяма поддръжка на последващи избори през есента, което не значи удоволетворителна формула. Ние не знаем обаче по какъв начин ще вървят диалозите през тези месеци, не знаем " Да, България " по какъв начин ще се държат, не знаем дали патриотите не биха влезнали в Народното събрание при нови избори, тези въпроси са значими от гледната точка на политическия разбор.

Има прекалено много незнайни. Ясно е обаче, че при нови избори Слави Трифонов ще изгуби забележителна поддръжка и изрично няма да се радва на първото място.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР