Големият гръцки и световен композитор Вангелис е починал на 79

...
Големият гръцки и световен композитор Вангелис е починал на 79
Коментари Харесай

Ковид-19 уби композитора-легенда Вангелис

Големият гръцки и международен композитор Вангелис е умрял на 79 години, оповестиха международните медии. Той е умрял на 17 май в болница в Париж, където се е лекувал от ковид.

Смятан за един от първите и най-значими създатели в региона на електронната музика паралелно с французина Жан-Мишел Жар и японеца Исао Томита, Вангелис получава „ Оскар “ през 1982 година за саундтрака към кино лентата „ Огнените колесници “.

Евангелос Одисеас Папатанасиу, както е същинското му име, е роден на 29 март 1943 година в Аргия край Волос, само че израства в Атина. Момчето стартира да композира музика на 4 години, а на 6 прави първото си обществено осъществяване, без да има никаква специфична подготовка. Родителите му упорстват да взема уроци по музика, само че Вангелис по този начин и си остава самообразован. Отказва да взима уроци по пиано и през цялата си кариера не е изключително добър ценител на нотите. Изучава класическа музика, живопис и кино постановка в Атинската академия за изящни изкуства.

Той е един от създателите на известната в Гърция през 60-те група The Forminx, а по-късно дружно с Демис Русос основава поп-рок феномена Aphrodite`s Child – групировка, която става световноизвестна. През 1973 година, откакто се реалокира в Лондон, Вангелис стартира солова кариера и отваря лично музикално студио – Nemo Studios.



Вангелис оставя извънредно богато музикално завещание. Негова музика хвърча и в Космоса с задача на НАСА, озвучаваше и международното състезание по футбол в Япония и Корея през 2002 година Легендарният композитор е притежател и десетки влиятелни награди за превъзходната си филмовата си музика, която хвърча и в Космоса с задача на НАСА, и озвучава международното състезание по футбол през 2002 година

В началото на 60-те години основава поп групата " Форминкс ", която добива популярност в Гърция. Когато през 1968 година избухват студентските протести, той отива в Париж, където дружно с Демис Русос и Лукас Сидерас основава групата " Афродайтис Чайлд ", свиреща в жанр прогресив рок. Те имат един шлагер в Европа - Rain and Tears. Групата престава да съществува през 1972 година, макар че Русос се включва в някои от бъдещите произведения на Вангелис.



Вангелис стартира независимата си кариера, като написа музиката към два кино лентата от 1973 година на френския режисьор Фредерик Росиф. Първият му солов албум е " Earth " от 1974 година По това време той репетира няколко седмици с друга група, свиреща прогресив рок - " Йес ". Въпреки че не се причислява към групата, той се сприятелява с артиста Джон Андерсън, с който работи по-късно доста пъти.

След като отива в Лондон, Вангелис подписва контракт с " Ар Си Ей Рекърдс ", прави свое звукозаписно студио, Nemo Studios, и стартира да записва своя електронна музика.

Вангелис записва няколко албума с Джон Андерсън през 80-те и 90-те години под името " Джон енд Вангелис ". През 1982 година Вангелис получава " Оскар " за филмовата музика към " Огнените колесници " от същата година. Основната ария заема първо място в американските ранглисти на списание " Билборд " в продължение на една седмица, откакто се изкачва до върха цяла година.



Албумът " The City " е публикуван през 1990 година Този път е пресъздадена атмосферата на един град от изгрев до залез слънце. Автентичните градски звуци са записани персонално от Вангелис по време на престой в Рим.

През същата година стартира работа с режисьора Ридли Скот. Вангелис написа музиката към " Блейд Рънър " и " 1492: Завладяването на парадайса ". Освен това е създател на филмовата музика към документалните филми на Жак Кусто за подводния свят. През 1992 година е почетен със званието " Кавалер на Ордена за изкуства и науки " от Франция.

Чуйте някои от най-завладяващите композиции на Вангелис:





Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР