Големият град. Отвън мечтаем да се гмурнем в него -

...
Големият град. Отвън мечтаем да се гмурнем в него -
Коментари Харесай

Четиво за прагматици или 7 проблема, които София реши в последните 10 години

Големият град. Отвън мечтаем да се гмурнем в него - високи заплати, лъскави здания, метро, бързи коли, необятни булеварди, паркове, развлечения. Отвътре ни мори динамичността - чистотата на въздуха, проблеми с паркирането, трафик, тапи, звук. Истинска лудница. Колкото повече хора - толкоз повече благоприятни условия. Но и повече проблеми. Милион и половина живеят в столичния град. И броят им нараства всеки месец, може би всяка седмица даже. И всеки, намерил благоприятни условия за работа и развиване тук, става част от потребителите на цялата инфрастртуктура, превоз, непорочност, детски градини, паркоместа, учебни заведения, общински лечебни заведения... всички запаси, които един столичен град дава на своите жители.

Животът в огромния град е обвързван с непрекъснато възходящи упования и потребности на неговите поданици. Управлението му - с непрестанно развиване и решение на купища проблеми от всякакво естество.

Промени ли се нещо в София през последните 10 години? Ето 7 казуса, които са решени, и за които можем простичко да кажем, че през днешния ден е по-добре от през вчерашния ден. Вярно е, че положителните вести за мнозина са просто част от пейзажа и влизат в графата " столичната администрация просто си прави работата ". И по този начин да е. След като сме постоянно подготвени да посочим проблемите, за какво от време на време да не кажем и добра дума за откритите решения.

Чистотата

Помните ли лятото на 2009 в София? Боклуците, които преливаха от всеки ъгъл, миризмите, бездомните кучета, които разнасяха боклуци от неизпразнените контейнери. Градът беше задушен от балите, които по неотложност трябваше да се махнат от площадките в Суходол.

Кризата с боклука в София е към този момент отдалечен спомен и раздел в снимконвия списък на вестниците. Днес сметта на града са почиства постоянно, даже сметосъбирането е разделно. И до момента в който през 2009 година всички боклуци на София се депонираха в сметища, в този момент - през 2019-а, 85% от тях се оползотворяват в инсталациите на завода за преправка на отпадък. За информация - единствено от автоматизираното им делене резултатът е към 2 тона алуминий дневно, най-вече от кен опаковки и дезодоранти.

 12 януари, 2005 година - София тъне в отпадъци в разгара на рецесията със сметоизвозването. Изследване на въздуха записва, че индикаторите на ред детайли се оказват мощно повишени: на стронций - 112 пъти, на ванадий - 46, на арсен - 13 пъти, на окисляемостта
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР