Големият френски акордеонист Ришар Галеано ще изнесе солов концерт във

...
Големият френски акордеонист Ришар Галеано ще изнесе солов концерт във
Коментари Харесай

Тайната на Ришар Галиано: слушам, влизам в диалог, предлагам, предизвиквам, забавлявам се



Големият френски акордеонист Ришар Галеано ще изнесе солов концерт във Варна на 17 декември. Съвсем доброволно на една от работните срещи в Париж, Галиано сформира и собственоръчно написва на откъснат бял лист своето предложение за програмата „ Соло Варна ”. Този откъслек хартия – достоверен и скъп за феновете на неговата музика, ще могат да видят, отпечатан във тип на стратегия за идния концерт – със стилния ръкописен почерк на виртуоза, композитор и тълковник. Големият джазмен Ришар Галиано предлага обичани „ ударни ” тематики за Варна и репертоар от известна и обичана за всеки музика: Менует и Бадинера от Й.С.Бах, Ария, Либертанго и Обливион от Пиацола, Андалуз от испанския композитор и пианист Енрике Гранадос, безконечната лирична тематика на испанската " Historia de un Amor " и още доста подбрани музикални шедьоври.

Любопитна съм да науча тайната на Галиано. От къде идва магията, пристрастеността, по този начин че  превзема публиката във всяка една концертна зала? Разбирам, че това е:

Желанието да дадеш, да обмениш страсти, да споделяш и общуваш с публиката. Да спреш времето.

Кое е общото, това което сплотява другите стилове в музиката на Галиано. Как съумява да построи собствен безподобен жанр?

Има ли правила в изкуството му и дали неговият преподавател Пиацола е претендирал спазването на някакви  правила и кое е най значимото, което получава от него като завещание? 

Астор Пиацола в никакъв случай не е бил мой преподавател. Той беше мой Приятел. Съветваше ме, подканваше ме да се осъществявам, да сътворявам моя лична музика. Приканваше ме да изсвирвам всичко, което ми минаваше през главата...Да композирам. Даваше ми мощ, доверието си, запалваше пламъка в мен...

Въпрос: Когато свирите със оркестър, естествено имате партитура, само че с джазовите музиканти е друго. В този случай музиката, която изпълнявате има ли партитура или носите тази партитура вътре в себе си  и  всички останали музиканти ви следват?

Всичко зависи от музикалния подтекст: когато изсвирвам с типичен музиканти, ги апелирам да интерпретират музиката по най-хубавия за тях метод... джаз музикантите  призовавам да свирят всеки ден по друг метод, да творят, да оферират, да основават разговор, да оставят повече пространство, повече въздух, повече мирис...слушам, влизам в разговор, предлагам, провокирам, развличам се...

Много съм припрян да дойда в България. Предчувствам, че посрещането ви ще е доста сърдечно. Винаги съм бил впечатлен  от българската музика, от акордеонистите, от музикантите, от гласовете... На разположение съм за нови музикални провокации...

Чуйте цялото изявление в прикачения звуков файл. Превод – Людмил Фотев.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР