Големият брат“ се връчва на партията заради публикуване на ЕГН

...
Големият брат“ се връчва на партията заради публикуване на ЕГН
Коментари Харесай

“Възраждане” получи антинаграда за нарушаване на защитата на личните данни

„ Големият брат “ се връчва на партията поради издание на ЕГН на над 800 български жители за да бъдат стигматизирани и оповестени за шпиони

Носителят на антинаградата „ Големият брат “ – за нарушение на отбраната на персонални данни и на цялост, е политическа партия " Възраждане ".

Това разгласи Александър Кашъмов от стратегия " Достъп до информация " по време на гала по връчване на антинаградите. Антинаградата се връчва на партия " Възраждане " поради издание на ЕГН на над 800 български жители за да бъдат стигматизирани и оповестени за шпиони, добави Кашъмов, предава Българска телеграфна агенция.

Номинацията на " Възраждане " се разграничава от другите по това, че има съзнателно и целеустремено разпространяване на персонални данни, сподели медийният специалист Георги Лозанов. При разпространяването на персоналните данни има детайл на изтъкване на тези хора, посочени като такива, против които симпатизантите на " Възраждане " да стартират корист с персоналните данни и да правят наказателни действия против избрани хора, добави Лозанов. По думите му има опит за образуване на акция против български жители и това припомня тезата за радикалното зло в тоталитарните общества – да обявиш една част от обществото за непотребни или нездравословни. Разкриването на персонални данни е форма на наказване, като някои от членовете на журито на антинаградите са осъдени по този метод, уточни Лозанов.

За „ Големият брат “ имаше разнообразни номинации, като една от тях беше за уеб страницата на Националната организация за приходите (НАП). Димитър Ганчев, заместник-председател на „ Интернет общество – България “ уточни, че тя може да се отнася и за други уеб сайтове, защото частната компания „ Google “ знае кой тъкмо влиза в уеб страницата и какво ревизира. Начинът, по който от Национална агенция за приходите са дали опция на потребителя да изключи избрани данни, е изработен неуместно, сподели още Ганчев.

Министерството на образованието и науката (МОН) също беше номинирано за антинаградата поради действането на персонални данни на учениците в хода на провеждането на учебни олимпиади, уточни Кашъмов. Под „ шапката “ на МОН се обработват персоналните данни на малолетни и малолетни възпитаници, добави Кашъмов. Подателят на номинацията на МОН е подал и тъжба поради незаконосъобразното култивиране на персонални данни на детето му. В резултат на това са подхванати ограничения от МОН и има инструкции към учебните заведения по какъв начин да се съблюдава европейският правилник и Законът за отбрана на персоналните данни.

Сред номинираните за антинаградата е и Национална агенция за приходите поради случая „ НАПлийкс “. Тази номинация е като продължение на номинацията на уеб страницата на Националния застрахователен институт (НОИ), сподели Биляна Гюрова от Българския институт за правна самодейност. През 2019 година персонални данни на жители, с които работеше Национален осигурителен институт, бяха налични и не беше ясно на кого са налични, добави тя. Гюрова напомни, че тогава се е открило, че системата на Национална агенция за приходите е с доста висока степен на техническа накърнимост. Не стана изцяло ясно по какъв начин е употребена тази информация и не се знае дали и след години може да се злоупотреби с нея, сподели още тя.

Банка ДСК беше друга номинация за „ Големия брат “. Случаят с банката от 2019 година продължава да тъне в избрана неопределеност, сподели Венета Шопова от Комисията за отбрана на персоналните данни. По думите ѝ тогава се е открило, че са изнесени данни от кредитните досиета на над 33 хиляди души, като в тях има информация за заеми, за финансово и имотно положение, както и здравна информация, в това число и информация за поръчителите. От Комисия за отбрана на персоналните данни са открили нерегламентирания достъп и е издадено наказателно разпореждане за 1 млн. лева, което е обжалвано в съда.

Фондация „ Програма достъп до информация “ и “Интернет общество – България ” провеждат церемонията по връчване на антинаградите „ Големия брат “ от 2003 година, като днешната гала е осма подред. Поводът е Европейският ден за отбрана на персоналните данни.

Антинаградата е учредена през 1998 година от интернационалната неправителтвена организация за отбрана на персоналните данни „ Privacy International “.

Символът на антинаградата е боен ботуш, смачкващ глава. Тя се връчва в доста страни, като за тази година ще има две церемонии – в България и в Германия, която ще бъде през април, сподели още Александър Кашъмов.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР