Големият бариерен риф остава извън списъка на ЮНЕСКО като „застрашен“, но горещото лято на Ел Ниньо се задава

...
Комитетът за световно наследство на ЮНЕСКО реши да не добавя
Коментари Харесай

Комитетът за световно наследство на ЮНЕСКО реши да не добавя Големия бариерен риф към списъка си със „застрашени“ обекти, въпреки огромните научни доказателства, които предполагат, че е изложен на риск от ново масово избелване това лято – и учените се питат защо.

На срещата си в Париж в понеделник комисията заяви, че австралийското правителство е постигнало „значителен напредък“, но рифът остава под „сериозна заплаха“ от климатичните промени и замърсяването.

Комитетът добави, че „продължителните действия за прилагане на приоритетните препоръки на мисията са от съществено значение за подобряване (нейната) дългосрочна устойчивост“, и поиска правителството да докладва с актуализация до 1 февруари – в разгара на австралийското лято.

Но учените казват, че има малка перспектива за радикално подобрение само след шест месеца, особено след като прогнозите за климата казват, че пристигането на Ел Ниньо, естествена климатична флуктуация, която обикновено има въздействие върху затоплянето, вероятно ще направи океаните още по-горещи.

„Много учени по климата са шокирани от факта, че не е включен в списъка“, каза Кимбърли Рийд от Центъра за върхови постижения на ARC за екстремни климатични условия и университета Монаш пред CNN.

„Настоящите глобални политики за емисии ни поставят на път за около 2,7 градуса (по Целзий). Така че, с нашите настоящи политики и настоящи емисии, ние сме много ясно на път да видим поне 99% спад на глобалните коралови рифове и ако това не крещи, че рифът е в опасност, тогава не съм сигурен какво ще “, каза Рийд.

Покривайки почти 133 000 квадратни мили (345 000 квадратни километра), Големият бариерен риф е дом на повече от 1500 вида риби и 411 вида твърди корали. Той допринася с милиарди долари за австралийската икономика всяка година и се популяризира силно сред чуждестранните туристи като едно от най-големите природни чудеса на страната и в света.

Откакто Комитетът за световно наследство за първи път повдигна възможността за оценка „в опасност“ през 2021 г., последователните австралийски правителства работят усилено, за да убедят комитета, че са усърдни пазители.

Министърът на околната среда Таня Плиберсек каза пред репортери във вторник, че не се е извинила за това, че е лобирала към ЮНЕСКО да остави Големия бариерен риф извън списъка „в опасност“.

„Лобирането означава да казваме истината за това, което правим“, каза Плиберсек, изброявайки основните екологични политики на лейбъристкото правителство от идването на власт през 2022 г., включително харченето на милиони долари за подобряване на качеството на водата и управление на рифовете,< /strong> както и мерки за намаляване на замърсяването на планетата от отопление, включително определяне на цели за емисии и електрифициране на домовете.

 Избелването и глобалното затопляне са нанесли значителни щети на Големия бариерен риф. class= Избелването и глобалното затопляне са причинили значителни щети на Големия бариерен риф. Майкъл Робинсън Чавес/Вашингтон пост/Гети изображения

„Малко възстановяване“, но е необходима още работа

При предишното правителство Големият бариерен риф претърпя тежко масово избелване през 2016, 2017 и 2020 г., причинено от по-високите температури на океана, тъй като светът продължава да изгаря изкопаеми горива, загряващи планетата.

Друго избелващо събитие през 2022 г. – първото по време на събитие Ла Ниня, аналог на Ел Ниньо, което има тенденция да има охлаждащо влияние – породи сериозни опасения относно перспективите и плановете за управление на страната.

В проекторешението от понеделник комисията каза, че рифът е претърпял „известно възстановяване“ след последното избелване и че популациите на редица ключови видове се увеличават или остават стабилни.

Комитетът също така отбеляза своята „оценка“ за последните действия на правителството, но каза, че трябва да се направи повече за подобряване на качеството на водата и за „укрепване на плана Reef 2050, за да включва ясни ангажименти на правителството за намаляване на парниковите емисии“.

Плиберсек каза, че правителството е наясно, че трябва да се свърши още работа, за да се защити не само рифът, но и хилядите австралийци, чиято работа зависи от него.

„Никой не трябва да казва на Австралия да се грижи за рифа днес. Никой не приема по-сериозно защитата на рифа. Радвам се, че това беше признато от международната общност“, каза Плиберсек.

 Туристи, водолази и морски биолози влизат и излизат от водите на Големия бариерен риф на 10 август 2022 г. на риф Хейстингс, Австралия. Туристи, водолази и морски биолози влизат и излизат от водите на Големия бариерен риф на 10 август 2022 г. на риф Хейстингс, Австралия. Майкъл Робинсън Чавес/Вашингтон пост/Гети изображения

Но учените посочиха, че е малко вероятно изгледите на рифа да се подобрят между сега и 1 февруари, крайният срок за правителството да публикува друга актуализация на напредъка.

„Актуализацията на ЮНЕСКО за Голямата бариера хвърли край на пътя – забавяне на следващата оценка за вписване на рифа като „в опасност“ с още една година“, каза Тери Хюз, директор на Центъра за върхови постижения на ARC за изследвания на коралови рифове в Университетът Джеймс Кук, в писмено изявление.

Във вторник Австралийското бюро по метеорология заяви, че пристигането на Ел Ниньо е „вероятно през следващите седмици“, въпреки че Националната администрация за океанска атмосфера на САЩ (NOAA) и Световната метеорологична организация вече обявиха пристигането му.

„Тъй като условията на Ел Ниньо се засилват отново, е много вероятно да видим друго масово избелване през следващото лято, точно след като докладът бъде написан“, каза Хюз.

Дейвид Бут, професор по морска екология в UTS и президент на Австралийското общество за коралови рифове, посочи очевидното противоречие между заявените усилия на правителството да защити рифа и неотдавнашното одобрение на нови проекти за изкопаеми горива.

Според инструмента за проследяване на въглищни мини на Австралийския институт правителството е одобрило три нови въглищни мини или разширения от идването си на власт през май 2022 г.

„Ще федералното правителство най-накрая ще се изправи пред реалността и ще спре цялото производство и износ на въглища и газ – особено нови газови разработки като находището Адани? Почти е твърде късно да спасим Рифа, заедно с огромните му туристически и риболовни индустрии“, каза Бут в изявление.

Джоди Румър, професор по морска биология в университета Джеймс Кук, каза, че списъкът „в опасност“ е „без значение“ и светът трябва да се изправи пред сериозната заплаха, която ускореното изменение на климата представлява за Големия бариерен риф и други по света.

„Трябва постепенно да намалим използването на изкопаеми горива. Трябва да ги заменим възможно най-бързо през това десетилетие“, каза тя пред CNN.

„Това е, което ще направи най-голямата разлика в начина, по който тези екстремни събития, тези морски горещи вълни ще бъдат изправени както сега, така и в бъдеще.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР