Големият български скулптор проф. Крум Дамянов навърши 80 години и

...
Големият български скулптор проф. Крум Дамянов навърши 80 години и
Коментари Харесай

Юбилейна изложба на проф. Крум Дамянов

Големият български ваятел проф. Крум Дамянов навърши 80 години и отбелязва юбилея си с галерия в столичната изложба " Райко Алексиев ". Той е създател на едни от най-мащабните скулптурни монументи, като " Създателите на българската страна " в Шумен, " Асеневци " във Велико Търново и " Камбаните - Знаме на мира " в София.

Изследваме новата галерия с очите на първия ѝ фен - малко момиченце, което неуморно щрака с джиесем. Общуването сред детето и скулптурите неслучайно е толкоз непринудено. Работите на Крум Дамянов постоянно са комплицирани за изкуствоведски разбор, само че излъчват неустоима страст.

След прекаран инсулт и сърдечна интервенция, огромният ваятел се завръща при публиката си. Сатири, сурикати, облици на хора и животни, които преподреждат света. И в центъра - вакханки към главата на Орфей. За Крум нищо не е единствено такова, каквото наподобява.
Проф. Крум Дамянов - ваятел: Да, тука е тематиката. Тези дами в този момент отвратителни ли са, убийци ли са, танцуват ли, аз срещу тях ли съм, той какво прави долу, мисля, че това го върших с въпроси, не можах тъкмо да си отговоря. Но въпреки всичко една красива жена - пробвах се да ги направя красиви, в случай че е нездравословна жена като темперамент, като това, има спор, което мен ми е забавно.
Пластиките са направени от алуминий с прахово покритие - технология, която скулпторът употребява за първи път - тъй като е по-евтина и лека, само че и с цел да потвърди, че алуминият може да бъде хубав, изваден от бита. За откриването Крум Дамянов е поканил своя сътрудник проф. Валентин Старчев.

Проф. Крум Дамянов - ваятел: Аз съм раснал с него, ние постоянно сме били другари, в даден миг се разделяме - това е обикновено. Така че аз си поканих моя другар от детство да ми открие 80-годишния празник.
Изложбата ще бъде отворена до 27 октомври.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР