Големият български празник и безпрецедентният успех на Георги Господинов, който

...
Големият български празник и безпрецедентният успех на Георги Господинов, който
Коментари Харесай

Лидерите на парламентарните сили с приветствия и поздравления за 24 май

Големият български празник и невижданият триумф на Георги Господинов, който в навечерието на 24 май завоюва литературната премия " Букър " с романа си " Времеубежище " се трансфораха в мотив за редица прочувствени приветствия и поздравления на българските политици. 

" На 24 май - " Букър " за Георги Господинов и " Времеубежище "! Чест и самопризнание за българския език, Георги Господинов и България! ", написа водачът на ГЕРБ Бойко Борисов във Фейсбук профила си.



Честит празник на българската книжовност и просвета! 24 май е празникът, който несъмнено носи най-вече позитивни страсти на всички българи. Това съобщи съпредседателят на „ Продължаваме промяната-Демократична България “ Кирил Петков.



" Честит 24-ти май – Ден на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност ", написа във Facebook  номинираната за ротационен министър председател от ГЕРБ-СДС Мария Габриел. В своя пост тя благодари на учители и преподаватели за скъпия труд, професионализъм и мощен дух, както и на учените, създателите, културните и просветни дейци за творчеството и себеотдаването им. На студентите и учениците Мария Габриел пожелава сила, блян към познания и нови хоризонти.

" Днес с благодарност се прекланямe пред живота и делото на настойниците на Европа - светите братя Кирил и Методий, отбелязва Габриел. И прибавя, че те и техните възпитаници са ни дали буквите, с които стартира нашето познание. Знание и за още 300 милиона души по света ", отбелязва тя. 



" Честит #празник на буквите, на просветата, науката, културата и славянската словесност. Да пребъде #делото на светите братя Кирил и Методий и на техните възпитаници ", написа в профила си във Фейсбук водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Тя насочи признателност към българските учители, научни, просветни и културни дейци, посветили живота си на най-благородна идея: да пазят и предават българската нематериалност. " Тя ни е #съхранила като народ в най-трудни години. На нея би трябвало да се опрем и през днешния ден ", написа още Нинова.



Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ съобщи, че " в днешните времена на тествания и превратности повече от всеки път е нужно нашето единение и с нова религия в силата на духа и в силата на общите старания да се надигнем пред проблемите и да решим рецесиите, с цел да съградим мечтаното настояще и бъдещето, което желаеме да завещаем на децата на България. "  



" Неслучайно езикът, писмеността, словото, думите са главният дирек, който крепи нашия народ. Нека да ги използваме, с цел да споделяме истината! Честит 24 май, българи! ", написа в своя формален Фейсбук профил водачът на партия „ ИТН " (ИТН) Слави Трифонов.

„ Има един ден в годината на българите, който стои по-високо от всички останали. Толкова високо, че даже нечистотията и мръсотията на времето, в което живеем, не могат да го изцапат. Това е връх на духовността и чистотата. Връх, защитаван през вековете освен с меч и огън, само че и с най-силното оръжие – с разум, със слово, с памет. Връх, който е в сърцето на всеки българин и който би трябвало да бъде изкачван и опазван всеки ден “, написа Трифонов в обявата си за днешния празник. 



В различен собствен пост от през днешния ден Слави Трифонов честити на писателя и стихотворец Георги Господинов и на преводачката Анджела Родел за извоюваната интернационална премия „ Букър “ с романа „ Времеубежище “.



Нашата писменост е най-големият ни принос в човешката цивилизация. Това написа водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР