Големият български писател акад. Антон Дончев се оказа член на

...
Големият български писател акад. Антон Дончев се оказа член на
Коментари Харесай

Авторът на Време разделно се оказа строител на пътища

Големият български публицист акад. Антон Дончев се оказа член на Надзорния съвет на компания „ Трейс “, ремонтирала пътя палач край Своге.

Припомняме ви, че там на 25 август (събота) вечерта при зверска злополука на рейс починаха 17 души, а други 21 бяха ранени.

На уеб страницата на компанията акад. Дончев е показан по следния метод:

Акад. Антон Дончев е самостоятелен член на Надзорния съвет на „ Трейс Груп Холд” АД. Завършил е право в Софийския университет през 1953 година акад. Дончев е един от най-изтъкнатите представители на историческия разказ в България, занаятчия на епоса с интернационална известност.

Романът му „ Време разделно” и до момента остава най-известният български разказ в международната литература. Тази творба на Антон Дончев е издавана 17 пъти в България в тираж един милион и е преведена на над 28 езика в двумилионен тираж. През 70-те години на предишния век – малко след премиерата на “Време разделно” в Съединени американски щати, книгата е включена в програмата на славянските факултети на международните университети.

Едноименният филм на режисьора Людмил Стайков, основан през 1987 година, се трансформира в една от най-ярките продукции в седмото изкуство на България. През 1999 година за своето изцяло творчество акад. Антон Дончев получава авторитетната литературна премия “Балканика”, считана за балканския “Нобел”.

През 2003 година Българската академия на науките му присъжда най-високата научна степен – учен, като най-изтъкнат представител на историческия разказ в България и занаятчия на епоса със международна популярност.

През декември, 2004 година ректорът на Софийския университет Боян Биолчев му връчи и Голямата премия за литература и Почетния знак на синя лента.

акад. Дончев е притежател на най-високото държавно отличие - медал “Св. св. Кирил и Методий”, огърлие, което се връчва от президента за изключително огромни заслуги в региона на културата.

акад. Дончев е основател на две стипендии „ Време разделно “ за студенти от Родопите по история и българска литература. Със стипендиите се разпорежда Международната фондация „ Св. Св. Кирил и Методий “.



За ремонт на злощастния път край Своге са дадени на компанията 23 милиона евро. След голям брой сигнали за нередности по него е трябвало до 15 август да бъде отремонтиран, само че това не се е случило. АПИ схващат за това на 19 август, а дни по-късно става е жестоката злополука.
Вчера министър Николай Нанков разгласи, че поради бездействието на компанията страната ще започва правосъдни процедури против нея.

В късния следобяд на вчерашния ден пък в офиси на компанията влязоха проверяващи и жандармерия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР