Големите задушници са три в Църковния календар. Задушница дати 2018 година

...
Големите задушници са три в Църковния календар.
Задушница дати 2018 година
Коментари Харесай

Всички Задушници през 2018-та по дати!

Големите задушници са три в Църковния календар.

Задушница дати 2018 година:
Задушница пред Великия пост - Голяма задушница - 10 февруари 2018г. – известна още като Месопустна.
Тя се пада постоянно в съботата преди Месни заговезни и слага началото на Великия пост. Черешова задушница е 26 май 2018 година - Отбелязва се в съботата преди Петдесетница, а името й дохожда от обстоятелството, че поменът на нея всекидневно се прави с череши, тъй като по това време на годината те таман са узрели. Архангелова задушница е на 3 ноември 2018 година – както се схваща от името й, отбелязва се в съботата тъкмо преди Архангеловден и е позната също като Мъжка задушница.
Освен тези три огромни задушници, в доста краища на България помен за мъртвите се прави и в съботите около други огромни църковни празници като Димитровден (Димитровска задушница), Петковден (Петковденска задушница), Гергьовден, Тодоровден и други.

Всяка година датите за другите задушници се сменят, тъй като постоянно би трябвало да се падат в събота. Причината за това е, че съботният ден е открит от християнската черква като денят, в който се уважава паметта на мъртвите. Винаги се избира съботата, която се пада преди съответния празник.

Какво се прави на Задушница

На този ден освен се раздават подавки за „ Бог да елементарни “, а в църквата се прави заупокойно свещенодействие, в което се четат молебствия за умрелите.

Камбаната бие за печал, а живите близки посещават гробовете на умрелите, оставят цветя, преливат с вино, прекадяват го с тамян и оставят запалени свещи. Подир което раздават чинийки с храна, в които има жито за „ Бог да елементарни умрелия “.

Тези подавки се раздават на всички, пристигнали на гроба, а също и на други хора, пристигнали на гробищата, с цел да почетат околните си, даже и те да не са познати.

От тези подавки се носи и в църквата. Изборът на обреди на Задушница не е инцидентен. Свещта символизира вярата в Иисус Христос, а пламъкът й е знак на безсмъртната душа на индивида, която остава да живее и след кончината на тленното му тяло.

Тамянът е знак на молитвата към Бог и нейната непорочност, а цветята показват добродетелите на мъртвия.

От край време се знае, че каденето с тамян прогонва злото, заради това се има вяра, че колкото по-голям дим излиза от кандилото, толкоз по-далеч ще стоят злите сили.

Освен това по време на всяка Задушница се поставят общи софри, първата хапка и първата глътка вино от които се слагат на земята, за душите на мъртвите. Това е съпроводено с думите, които се споделят и при раздаването на подавките – „ Бог да елементарни “.

На Задушница почитаме умрелите си близки

В избрани райони на България от житото за подавките първо се дава на кокошките, с цел да не почине и различен човек от вкъщи. Това жито се назовава „ коливо “.

За самите подавки няма прецизни условия какво би трябвало или не би трябвало да съдържат. Християните се придържат към правилото, че всеки дава от това, което има. Единственото изискване е в тях да има жито, питка и вино.

Тъй като житото символизира възкресението на Иисус Христов, а питата и виното – неговата плът и кръв.

Добре е в подавките да има разнообразни типове плодове и сладки. На много места поставят и късче колбас или кашкавал.

Какво Е ЗАБРАНЕНО на Задушница?

Една от най-важните забрани на Задушница е подавки никога да не се оставят на гроба на мъртвия, защото те не са за него, а за останалите живи – с цел да загатват мъртвия в молитвите си с положително.

Освен това има и избрани дни, в които не трябва да се вършат панахиди. Това са дните в първата седмица от Великия пост, в интервала сред Игнажден (20 декември) и Ивановден (7 януари), както и от Лазарева събота до неделята, известна като Томина неделя.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР