Големите наводнения по южното Черноморие вкараха в морето тонове боклуци.

...
Големите наводнения по южното Черноморие вкараха в морето тонове боклуци.
Коментари Харесай

След потопа у нас – тонове боклук в морето. Ето какви са опасностите за здравето

Големите наводнения по южното Черноморие вкараха в морето тонове отпадъци. На този стадий замърсяването ще остане в потърпевшите региони, само че в дълготраен проект то може да има голям отрицателен резултат, споделят от Института по океанология.

„ Свидетели сме на локално замърсяване. По пътя на тези води бяха пометени огромни парчета от каравани, коли и други. Те са тежки и най-вероятно ще останат по крайбрежията. По-силните североизточни ветрове може да изкарат по-леките боклуци на сушата и да бъдат понесени от теченията.

„ Най-вероятно те няма да имат директно отражение върху екосистемата, само че тези боклуци биха повлияли в по-дългосрочен аспект, когато стартират да се раздробяват в резултат на вълните, слънцето, водата. Може да стигнат до образуването на микрочастици, които да попаднат в хранителната верига “, предизвестява Радослава Бекова. Отпадъците са главно свързани с бита – газови бутилки, елементи от каравани, рамки от прозорци, стекове от минерална вода “, изясни в ефира на bTV гл. помощник Радослава Бекова от Института по океанология.

По думите ѝ отпадъците би трябвало да бъдат извадени благодарение на водолази и профилирана техника.

Припомняме, че преди 5 дни наводнения по Южното Черноморие взеха 4 жертви и предизвикаха големи вреди по инфраструктурата. Прокуратурата към този момент разгласи, че има данни за осъществени закононарушения. Сега чакаме и отговорните да бъдат изправени на съд.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР