Големите компании в пътния бранш, които взеха обявените за порочни

...
Големите компании в пътния бранш, които взеха обявените за порочни
Коментари Харесай

Порочните пътни компании при Борисов печелят всички поръчки и при кабинета на Денков

Големите компании в пътния отрасъл, които взеха оповестените за " порочни " инхаус контракти при Бойко Борисов, не престават да печелят публичните поръчки и при държавното управление на акад. Николай Денков без значение какви са критериите за оценяване, отбелязва Mediapool.

Най-големият строител " ГБС Инфраструктурно строителство ", в обединяване с други компании, печели две поръчки - за ремонта на Дунав мост при Русе-Гюргево и дублиращото трасе на автомагистрала " Хемус " край София на обща стойност от 73.6 млн. лева без Данък добавена стойност.

Друг огромен строител, който постоянно печелеше търгове по време на ръководството на водача на ГЕРБ - " Джи Пи Груп ", взема единствено една нова поръчка, само че с цена от близо 103 млн. лева без Данък добавена стойност.

ГБС ще ремонтира Дунав мост при Русе

Обединението " Дунав мост ", в което вземат участие " ГБС - Инфраструктурно строителство " АД и русенската " Пътинженеринг " ЕАД, завоюва ремонта на Дунав мост при Русе с цена от над 37 милиона лв. без Данък добавена стойност. Цената е с към 17 милиона лв. над индикативната стойност оповестена от организация " Пътна инфраструктура " (АПИ). Това излиза наяве от регистъра на публичните поръчки.

Това беше първата социална поръчка от новото управление на АПИ, което заложи изборът да става по най-ниска цена при изискване, че са изпълнени техническите условия.

В търга участваха трима претенденти, като всички отворени оферти бяха над прогнозната стойност, избрана от АПИ. Индикативната стойност на обекта може да бъде надвишавана, е посочено в тръжните условия.

Най-ниска цена за ремонта на Дунав мост даде обединяването " ПБ Дунав Мост 2023 ", в което влизат " Парсек груп " и " БГ Ленд Ко ". Предложението им бе за близо 22 млн. лева без Данък добавена стойност. По-ниската цена по отношение на другите двама претенденти беше стимулирана с висококвалифицирани специалисти, с които разполага обединяването, както и с потреблението на технологията на " студено преработване " при ремонта на моста.

АПИ обаче счита, че претендентът не е потвърдил ниската цена и е отхвърлен от присъединяване в процедурата.

" Пътният картел в АПИ продължава да работи и нормалните обвинени получават всички поръчки ", разяснява Бончо Бонев, шеф на " Парсек груп " пред " Капитал ". Той добавя, че има подготвеност да апелира решението на комисията.

На процедура страната ни ще ремонтира българския сектор от Дунав мост съвсем на цената, на която го направи и Румъния. Разликата е, че ремонтът на румънците за към 30 млн. евро е на пътната и железопътната част на моста, до момента в който ние за към 20 млн. евро ще ремонтираме единствено пътната. За релсите дава отговор Национална компания " Железопътна инфраструктура ", която до в този момент не е обявявала обществено проекти за ремонт.

ГБС печели и ремонта на 23 км от Гара Яна към Ботевград

Пътната организация е избрала и изпълнителите на поръчката за главен ремонт на двата поддържащи пътя на автомагистралите " Тракия " и " Хемус " за над 123.3 млн. лева без Данък добавена стойност.

Този търг се организира по старите правила - посредством сложна оценка въз основа на стопански най-изгодната оферта. Превес тук има техническата оценка за сметка на цената.

Обществената поръчка е разграничена на две обособени позиции. Първата е за ремонта на 23 км от пътя Гара Яна към Ботевград, паралелен на автомагистрала " Хемус ". Индикативната стойност на обекта е избрана на 34.7 млн. лева без Данък добавена стойност.

Оферти подадоха 12 претенденти, само че до отваряне на ценовите оферти бяха позволени едвам четирима.

За победител е оповестено ДЗЗД " Път I-1 гара Яна ", в което вземат участие " ГБС - Инфраструктурно строителство " АД и " Пътинженеринг-М " АД, с оптималните 100 точки. Те са дали най-ниското ценово предложение от всички претенденти от 36.6 млн. лева без Данък добавена стойност и са получили оптималните точки за техническата си оферта.

Изпълнителят ще разчита на подизпълнители за проектирането " Ий Кей Джей България Кънсълтинг Енджиниърс " ЕООД (0.1%) и " Пътпроект 2000 " ООД (1.5% дял от поръчката).

" Джи Пи Груп " ще ремонтира 58 км от пътя София - Пловдив

Втората обособена позиция е за ремонта на 58.5 км от първокласния път София - Пловдив, който е дублиращо трасе на автомагистрала " Тракия " и е в тежко положение. Прогнозната стойност на обекта е 88.5 млн. лева без Данък добавена стойност.

Оферти подадоха 13 претенденти, само че до отварянето на ценовите оферти бяха позволени единствено 5.

За реализатор е избран един от огромните строители в сектора " Джи Пи Груп " с сложна оценка от 97.56 точки. Тяхното ценово предложение е близо 103 млн. лева без Данък добавена стойност, което е с над 14 млн. лв. над индикативната стойност на обекта. Подизпълнител е " Пътпроект " ЕООД с 1% дял от поръчката за правене на механически план и авторския контрол.

Ценовото предложение на " Джи Пи Груп " не е най-ниско. ДЗЗД " Пътна инфраструктура 2023 " е дало най-ниска цена от 98.8 млн. лева без Данък добавена стойност, само че е класирано чак на 4-то място от АПИ с сложна оценка от 92 точки. В обединяването влизат " Нивел Строй " ЕООД, " Актив Билдинг Инк " ЕООД и " Луксор Инвест Груп " ЕООД.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР