Големите компании от САЩ добиват значително по-малко шистов нефт и

...
Големите компании от САЩ добиват значително по-малко шистов нефт и
Коментари Харесай

Темповете на добив на шистов нефт и газ не оправдават очакванията, според експерти


Големите компании от Съединени американски щати добиват доста по-малко шистов петрол и газ от дадените пред вложителите прогнози, което слага под подозрение рентабилността на асимилиране на запасите от въглеводороди посредством метода на хидравличен раздор на пластовете (фракинг). Това оповестява в сряда авторитетният вестник The Wall Street Journal (Fracking’s Secret Problem—Oil Wells Aren’t Producing as Much as Forecas).

Вестникът се базира на данни от лично проучване, основано на разбор на продуктивността на към 16 хиляди кладенеца на 19 от огромните добивни компании на територията на щатите Тексас и Северна Дакота.

Експертите на изданието са стигнали до извод за това, че три четвърти от прогнозите за рандеман на шистов петрол и газ, готови от тези компании през 2014-2017 година са се оказали извънредно оптимистични.

Реално тези компании общи добиват посредством метода на фракинга съвсем 10 % по-малко петрол и газ от планувания. Това е равно на съвсем 1 милиарда барела за повече от 30 години или над 30 милиарда $ по настоящи цени, отбелязва изданието. По данни на вестника, някои от добивните компании в редица залежи изостават от личните си прогнози с над 50 %.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР