Големите клауд доставчици забраниха или ограничиха крипто-копаенето на своите ресурси(снимка:

...
Коментари Харесай

Microsoft забрани добива на криптовалута в облака Azure


Големите клауд снабдители не разрешиха или ограничиха крипто-копаенето на своите запаси
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft тихомълком забрани добива на криптовалути в своя облак Azure, публикувайки актуализация на универсалното лицензионно съглашение за онлайн услуги.

Промените в Универсалните лицензионни условия за онлайн услуги влязоха в действие на 1 декември и се отнасят главно до услугите, предоставяни при обемно лицензиране. По принцип, измененията засягат разпоредбите за потребление на облака Azure. Но към момента остават някои изключения за криптовалутите, отбелязва The Register.

В късото обобщение се показва, че крипто-копаенето е неразрешено „ без авансово утвърждение от Microsoft ”. По-специално, в раздела „ Политика за допустима приложимост ” е посочено, че нито клиентът, нито неговите клиенти могат да се занимават с рандеман на криптовалута. В противоположен случай е належащо писменото позволение на доставчика на облака „ без значение от изискванията на абонамента ”.
още по темата
Подобни забрани към този момент бяха въведени от Digital Ocean, Гугъл Cloud, Oracle и OVH. Лидерът на клауд пазара AWS не разрешава копаене на криптовалута като част от безплатния пакет.

Според Microsoft, възбраната за копаене е въведена заради риска от спиране или даже прекъсване на онлайн услугите, както и вероятни противозаконни дейности –  от машинация до нелегално потребление на потребителски запаси. Всички промени, съгласно Microsoft, са предопределени да защитят клиентите и да понижат риска от спиране на услугите.

В същото време компанията си резервира правото да прегледа заявките за копаене с тестови цели и за проучвания в региона на киберсигурността. По-рано Microsoft към този момент блокира някои сметки за копаене на криптовалута.

Тъй като „ майнингът ” преди този момент не беше подложен на редовно гонене, може единствено да се гадае по каква причина Microsoft и други облачни компании го не разрешиха или ограничиха на своите клауд запаси.

Има доста хипотези – от опасения за допустима несъстоятелност на клиенти заради скорошни съмнения на пазара до това, че Azure няма задоволително изчислителна мощ. Възможно е Microsoft просто да търси по-„ постоянни ” клиенти, за които в този момент освобождава инфраструктура.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР