Големите жеги в по-голямата част от Европа доведоха до счупени

...
Големите жеги в по-голямата част от Европа доведоха до счупени
Коментари Харесай

Горещата вълна в Европа счупи множество температурни рекордни през юни

Големите жеги в по-голямата част от Европа доведоха до счупени температурни върхове от Северния полярен кръг до Северна Африка.

Свирепата гореща вълна докара до повишаване на температурите много над междинните им равнища за юни в доста страни, като в някои случаи нарастването беше с към 20 градуса по Целзий.

В сряда Норвегия регистрира температура от 32.5 градуса в Банак, което е най-високата температура, регистрирана в миналото в Северния полярен кръг в Европа и доста по-висока от междинните равнища за юни от 13 градуса по Целзий.

В Полша температурите доближиха към 35 градуса в понеделник, а в елементи от Източна Германия живакът удари 37 градуса на няколко места.

Юнските температурни върхове бяха счупени още в Словения и Хърватия, до момента в който в Босна и Херцеговина беше регистрирана температура от 0.2 градуса по Целзий под юнския връх от 41 градуса.

Големите жеги доближиха и до Северна Африка, където в понеделник температурите в Тунис изравниха върха за месеца от 48.7 градуса по Целзий.

Междувременно, гръмотевични стихии и поройни дъждове предизвикаха наводнения и свлачища в Австрия, като доста пътища и селища в област Каринтия към момента са блокирани.

До края на седмица се чакат още гръмотевични стихии с градушка, проливни дъждове и поривисти ветрове, осведоми BBC.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР